onsdag 17 januari 2018

Mitt i veckan - onsdag

» Tre ekonomiska funderingar

¤ 1.   Priserna på villor och bostadsrätter fortsätter att sjunka. Hos en del utlöser detta panikstämning. Denna panikstämning finns dock först och främst hos de grupper som ser boendet som något man ska tjäna pengar på, inte som något där man ska bo. Det är mäklare som får procent på försäljningspriset och som därför tjänar mindre när "den eviga" prisstegringen visar sig inte vara så evig. Det är dom som köper nybyggda bostadsrätter som investeringsobjekt. Det finns exempel på byggen där lägenheterna byter ägare flera gånger till allt högre pris innan det ens är dags för inflyttning. Det är politiker som helt enkelt måste ha något att gnälla över. Det är villaägare och bostadsrättsinnehavare som tagit det för givet att man ska kunna sälja en begagnad villa eller bostadsrätt med vinst när man byter boende. Jag kan också se att en del som köpt dyrt och som är högt belånade och som kanske inte gjort några amorteringar på sina lån som nu börjar fundera på om det kanske är slut på boendebubblan. För egentligen är det ju ganska bra om priserna sjunker så att fler får råd med att skaffa boende. Vi har haft en lång följd av år med en "sjuk" inflation på villa- och bostadsrättsmarknaden. En tillnyktring är positivt!

Mina och dina slantar
¤ 2.   Jag ser att SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) kommit med sin årliga ekonomiska rapport med en del förslag. Det ska påpekas att SNS är en "Tankesmedja" som står svenskt näringsliv mycket nära och knappast kan beskyllas för att driva vänsterpolitik. Långt därifrån. Vad har då SNS att föreslå? Man föreslår att Sverige ska sluta att vara det internationella skatteparadiset för förmögna genom att vara ett av få länderna i världen som varken har någon Förmögenhetsskatt, ingen Arvsskatt, ingen Gåvoskatt och ingen egentlig Fastighetsbeskattning. Så man förslår en återinförd Fastighetsbeskattning på 1% av taxeringsvärdet. Man förslår också att återinföra någon form av Arvs- och Gåvoskatt. Vidare förslår man att man av både effektivitetsskäl och fördelningsmässiga skäl ska överföra beskattning av arbete till beskattning av kapital. Dvs mindre skatt på jobbinkomster men högre på kapitalinkomster. Man vill också förenkla beskattningen av kapital genom att i praktiken höja beskattningen av olika extra skattemässigt förmånliga kapitalinkomster. Risken är att en del borgerliga politiker riskerar att sätta frukosten i halsen när man läser det här. Men SNS anser att det är förslag som är bra för ekonomin. Dessutom är en stor del av förslagen bra för vanligt folk också. De som får betala är en del med stora förmögenheter.

¤ 3.   Sedan ska man inte alltid lita på de stora ekonomerna. Det kan finnas baktankar bakom siffrorna från de högt respekterade ekonomerna. I en liten kort notis på Svenska Dagbladets näringslivssidor ser jag att Världsbanken erkänt och beklagat för Chile att den kraftigt försämrade rankning över ländernas företagsklimat som nyligen drabbade Chile inte var baserade på några egentliga fakta. Världsbankens chefsekonom Paul Romer erkänner i en intervju att man trixat med siffrorna. Bakgrunden är att 2014 vann vänsterkandidaten Michelle Bachelet presidentvalet i Chile. Och sedan föll Chile rejält i rankningen. Världsbankens ekonom Augusto Lopez-Claros förnekar i en intervju några kopplingar till högerkandidaten och mångmiljardären Sebastián Piñera som i dagarna vunnit presidentvalet mot vänsterns kandidat Alejandro Guillier i ett val som till stor del handlade om just ekonomin. Chiles finansminister Jorge Rodríguez Grossi kallar Världsbankens agerande som omoraliskt. Världsbankens chefsekonom Paul Romer ber Chile om ursäkt: - "Att Chile fallit från 34:e plats på listan 2014, när Bachelet tillträdde, till 57:e plats i fjol beror inte på en faktisk försämring av landets företagsklimat under den socialdemokratiska presidentens styre. Anledning till tappet är i stället förändringar i rapportens metodologi – som kan ha varit politiskt motiverade." Sätt aldrig allt för stor tilltro till ekonomer! Dom kan ha baktankar bakom sina siffror.

Inga kommentarer: