fredag 22 december 2017

Snart är det jul

» Big Brother hotar till ingen nytta

När Donald Trump valde att gå emot resten av världen och erkänna den israeliska ockupationen av östra Jerusalem förstörde han för ännu längre tid möjligheten till en fred i området. Hans beslut att acceptera att man flyttar gränser med militärmakt och ockuperar annans mark kan lätt beskrivas som att man släppt in en flock elefanter och flodhästar i en stor porslinsbutik. En i stort sett enig värld fördömde också beslutet och konstaterade att USA:s möjligheter att inom en överskådlig tid på något sätt bidra till en fredlig utveckling var helt borta. Den enda som egentligen var överlycklig var Israels högerextrema styrande under ledning av Benjamin Netanyahu samt de grupper som inte vill att det ska bli fred.

Palestinsk utveckling

De alternativ till lösning på konflikten som finns är tre. Dels det som förespråkas av i stort sett hela världen och som också t.ex. FN beslutat är målet. Dvs en tvåstatslösning. En lösning där två stater, Israel och Palestina, lever sida vid sida och där båda staterna har tillgång till staden Jerusalem. Denna lösning har tidigare också förespråkats av USA. Men, Donald Trumps övertramp har helt uppenbart visat att USA inte längre förespråkar denna lösning.

Benjamin Netanyahu
Alternativ två är att det bildas en enda gemensam stat, en stat som geografiskt omfattar både dagens Israel och det som skulle blivit staten Palestina. En gemensam stat där judar, muslimer och kristna bor tillsammans. Men, om alla innevånare ska ha samma rättigheter i denna gemensamma stat så är detta en lösning som de styrande i Israel är livrädda för. Denna stat kommer nämligen att få en muslimsk majoritet, något som den judiska majoriteten i dagens Israel är livrädda för och inte kommer att kunna gå med på.

Det tredje alternativet är att bevara Status Quo. En situation där Israel ockuperar stora delar av det som ska vara Palestina, där judar från Israel fortsätter att flytta in på ockuperad palestinsk mark och tränger undan de palestinier som redan bor där. Detta medan palestinierna hålls inspärrade på små ytor här och där, där det krävs stora och avancerade militära och polisiära åtgärder för att bevara en halvfred. Där våldet hela tiden ligger på lut och riskerar att blossa upp med jämna mellanrum. En lösning där palestinier förvandlas till en andra klassens innevånare som är hänvisade till att bo i vad man kallar "självstyrande bantustans". En lösning som påminner om skapande av en apartheidstat.

Vilken lösning Israel eller USA egentligen vill ha har jag ingen aning om. Frågan är om dom själva egentligen vet vad dom vill. Dom verkar bara veta vad dom INTE vill. Nämligen en fredlig lösning.

Donald Trump
I dagarna hade FN:s generalförsamling en omröstning om en resolution som fördömde USA:s agerande genom erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad, dvs i praktiken att erkänna den israeliska ockupationen av östra Jerusalem. Eftersom USA och Israel hotades av att förlora omröstning med stor majoritet har USA valt att i brev hota andra länder i världen med reprisalier om dom inte gör som USA kräver. I världen bestämmer Vita Huset och Pentagon och de som inte lyder bestraffas! - "När ni överväger hur ni ska rösta, vill jag att ni ska veta att presidenten och USA tar er röst personligt" skrev Donald Trump. - "Presidenten följer omröstningen noga och har begärt en rapport om alla som röstar emot oss" deklarerade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Så fungerar i dag "världens största demokrati". Demokrati är att man lyder husbonden!

Ny lyckades USA:s hot inte så bra. Av FN:s 193 stater var det bara 9 stater som röstade emot resolutionen (USA, Israel och sju till). 35 stater lade ner sina röster och 20 länder var inte närvarande. Detta medan alltså 128 stater (däribland Sverige och resten av Västeuropa) röstade för resolutionen. Det är drygt 66% av rösterna mot medan mindre än 5% röstade med USA. En majoritet av länderna i Sydamerika, Europa, Afrika och Asien röstade alla för resolutionen. En svidande örfil för USA kan man kalla resultatet av omröstningen. - "FN ett hus av lögner" kallar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu världsorganisationen. USA och Israel får väl vara glada för att det i varje fall var ytterligare 7 stater som röstade för dom.

Hur den israeliska demokratin fungerar och hur laddad situationen på ockuperad mark är förtydligas av den här historien. Den 16-åriga palestinska skolflickan Ahed Tamim gick till attack mot en israelisk ockupationssoldat med knuffar och sparkar och skriker åt dom att försvinna. Några dagar senare gjorde militärpolisen en raid mot hennes hem och förde bort 16-åringen. Kommentaren från Israels utbildningsminister Naftali Bennett är att: - " Tonårsflickan borde tillbringa resten av livet i fängelse". Händelsen och reaktionen visar med tydlighet att detta är en konflikt som inte kan lösas genom att bevara Status Quo. En lösning måste innefatta kompromisser från båda sidor. En tvåstatslösning där en Palestinsk stat har en möjlighet att styra sig själva och med tillgång till staden Jerusalem som är en helig stad för inte bara judar utan också kristna och muslimer är en förutsättning. Ju fortare Israel och USA inser detta desto bättre.

Coexist

Donald Trump har istället för att göra "USA great again" förvandlat USA till mer hatade än någonsin i resten av världen. Donald Trump är ett hot mot världsfreden.

Inga kommentarer: