fredag 29 december 2017

Slutet nära

» Hvad Hvilja Socialdemokratin

En gång i tiden var jag aktiv socialdemokrat. Det var på den tiden partiet styrdes av sin ideologi. I dag verkar de flesta ledande socialdemokrater först kolla hur vinden blåser för att sedan försöka driva en politik som så mycket som möjligt påminner om konkurrenterna. Socialdemokrater som fortfarande har en vilja att DRIVA politik och inte bara administrera en politik är få.

Olof Palme - politiker
Försvarsminister Peter Hultqvists placering i generalernas och militärindustrins knä har jag tyckt till om flera gånger tidigare. Jag undrar vad han egentligen menar med att vara socialdemokrat? Men det var inte krigshetsaren det skulle handla om i dag.

Jag tänkte istället fundera över det där med miljö. Det är uppenbart att den mycket blygsamma flygskatt som ska införas är en eftergift till Miljöpartiet för hålla dom vid gott humör. Egentligen vill man inte alls begränsa flyget. Istället arbetar man intensivt för att ÖKA flygresandet. Uppenbart är att man t.ex. vill att antalet resande från Arlanda ska tredubblas. Hur går det ihop med att miljökraven kräver att flygresandet faktiskt måste minskas? Fast det verkar inte vara några problem för vår socialdemokratiskt ledda regering. Prestigen och vänskapen med direktörerna är viktigare än miljön!

På tal om flyget och socialdemokratin så kan vi notera att samtidigt som man officiellt från regeringen talar om decentralisering så fortsätter snarast centraliseringen till Stockholm från resten av Sverige och från landsbygden till städerna. Allt fler mindre orter förlorar sin service. Luftfartsverket satsar på att centralisera sitt arbete till Stockholm när t.ex. flygledning på många regionala flygplatser flyttas till Stockholm. Trots fina ord om decentralisering är det faktiskt centralisering som fortsätter att styra.

Stefan Löfven - administratör
Frågan från rubriken, "Hvad hvilja socialdemokratin" är fortfarande lika giltig. Vad vill dom egentligen?

På tal om politik så har SVT nu presenterat sin senaste undersökning från Novus. Den här undersökningen bekräftar att Taxi-Uffes smekmånad fortsätter. Men Moderaternas uppgång tas från de allierade stödpartierna. Tidigare har det varit en mängd sverigedumokrater som återvänt till herrgården. I den här undersökningen är det Centerpartiet som får släppa till väljare. Annie Lööf är nu tillbaka under 10 procent (9,8%) och har tappat 1,3 procentenheter. Moderaterna får 21,3% (+1,4) och man är snart tillbaka i de siffror som man hade innan Anna Kinberg Batra inledde sin basejumping. Tyvärr för borgerligheten ser det inte så bra ut för de mindre kollegorna. Liberalerna parkerar sig på 5,4% (-0,1) medan Kristdemokraterna trillar allt mer under 4%-spärren, nu på 3,3% (-0,3). Sverigedumokraternas tapp till Moderaterna har tydligen bromsat, nu får man 16,8% (+0,2), men jag tror faktiskt att det blir förnyad kraft i tappet så småningom. På den Rödgröna sidan är väl mungiporna lite bättre. Socialdemokraterna ökar lite till 29,5% (+0,9) och även Vänsterpartiet går åt rätt håll i varje fall och får 7,5% (+0,2). Miljöpartiet däremot får nog fundera lite mer. Visserligen ligger man över spärren på 4,3%, men utvecklingen går åt fel håll med -0,7.

Min huvudfråga kvarstår. Det skulle vara spännande att få höra vad många socialdemokrater egentligen menar med att vara socialdemokrater? Frågan "Hvad hvilja socialdemokraterna" är högaktuell. Vill man driva politik eller bara administrera en regering? Dom här båda utvalda bilderna visar en politiker och en administratör.

Inga kommentarer: