söndag 31 december 2017

Sista gången för det här året

» Batongpolitik fungerar inte alltid

Batongpolitiken är just nu på väg att ge avtryck på många håll. Sätt åt dom! Hårdare straff! Slagord som upprepas från i stort sett alla politiska håll i dag. En del politiker verkar tro att "hårdare straff" löser alla problem med kriminalitet. Jag hade en del funderingar om detta för en liten tid sedan den 17 november under rubriken Skärpta straff. Det jag då kom fram till är att i allmänhet är det inte skärpta straff som löser problemen. I många fall skapar det snarare nya ännu värre problem. Jag tänkte inte dra mina argument från den gången, utan läs det hela igen.

Paragraf
Däremot blir jag påmind om detta när jag läser om hur det gått med den lagstiftning som batong-moderaterna under ledning av Beatrice Ask drev igenom 2010. En lagstiftning som innebar att föräldrarna skulle betala för vad ungarna hittade på inom brottsligheten. Tanken var att om mamma eller pappa fick betala så skulle dom se till så att ungarna inte hittade på hyss. Avsikten var också att det skulle bli lättare för de som blev tilldömda skadestånd att få detta utbetalt. De flesta remissinstanser avrådde eftersom man inte trodde att det skulle få de effekter som batongpolitikerna eftersträvade. Men Beatrice Ask och Moderaterna drev igenom det hela.

Hur har det då gått? I en rapport från Brottsförebyggande rådet skriver dom: - "Sju år efter att lagen drevs igenom syns ingen mätbar effekt – tvärtom har den skapat nya problem". Att föräldrarna ska betala skadestånden har inte fått någon brottsminskande effekt. Det har inte fått ungdomar att sluta sin kriminella bana. Det har inte fått till effekt att det har blivit lättare för brottsoffer att få sina utdömda skadestånd utbetalda. Snarast har den nya lagen främst skapat nya problem.

Så här inför det nya året kan vi kanske hoppas att våra politiker kan koncentrera sig på att tänka lite längre än vad näsan räcker. Det är tyvärr oftast inte så att den första enkla lösningen som dyker upp är den bästa lösningen. Populistiska och enkla lösningar skapar snarast främst nya problem. Så snälla politiker. Inför det nya året kan ni inte lova att tänka efter både två och tre gånger innan ni gör populistiska utspel med enkla lösningar. Jag ber er!

Gott Nytt År

» God Jul Tjabo

Så här på årets allra sista dag vill jag också passa på att önska vårt Kungahus ett riktigt Gott Nytt År. Jag är fullt medveten om hur hårt ni helt osjälviskt arbetar för ert Fosterland. Det måste vara jobbigt att tvingas åka runt vårt klot och äta middagar och kanske till och med tvingas hälsa både på den ena och den andra okända människan samtidigt som man ska vinka till hurrande människor. Ni tvingas äta både det ena och det andra av konstiga maträtter. Jag har hört att ni bara hinner åka till villan i Saint-Tropez ett par gånger om året. Till råga på allt så tvingas ni till att göra allt detta trots att ni är pensionärer och egentligen allra helst hade önskat sitta i en enkel trerummare i vardera en gungstol och titta på TV, kanske virka en liten duk, lägga ett pussel eller bara dricka en kopp nybryggt kaffe. Men ni era stackare tvingas äta, vinka och hälsa flera dagar i veckan. Ni vet väl att man har rätt att gå i pension?

För övrigt vill jag tacka för tipset hur man gör för att inte svettas allt för mycket när man är tvingad att resa till varma länder. Jag ska ha det i åtanke den dag jag blir tvingad att åka till varmare länder. Gott Nytt år på er Tjabo, Silvia och alla ni andra som jag försörjer.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom val,
inte avel

Inga kommentarer: