söndag 17 december 2017

Nationalekonomisk teori

» Det funkar inte

Under lång tid har den Svenska Riksbanken förtvivlat försökt få upp den svenska inflationen genom att hålla räntan rekordlåg. Vi har ju faktiskt haft minusränta sedan länge. Enkelt uttryckt innebär det att om du lånar pengar av banken så borde du få räntepengar av banken bara för att du är så snäll att du tar hand om bankens pengar. Nu fungerar det naturligtvis inte så eftersom banken ju ska gå med rekordvinst också. Men rent teoretiskt så lånar banken pengar av staten och får betalt för att göra detta. Det här är ett sätt för Sveriges Riksbank att slänga ut pengar i ekonomin så att det alltså ska bli inflation. Det där är en teori som man får lära sig när man studerar Nationalekonomi. Låg ränta ökar inflationen, hög ränta sänker inflationen. Punkt!

Men, det funkar inte! Nu har Stefan Ingves haft minusränta under lång tid, men int' tusan får han fram någon egentlig inflation. De nationalekonomiska teorierna fungerar helt enkelt inte som dom borde. Så vi kan ju fundera över VARFÖR dom inte fungerar.

En rullebör pengar
Enkelt uttryckt så finns det två stora anledningar till att Nationalekonomernas grundsanning helt plötsligt inte längre är någon sanning. Löneökningarna är på tok för låga! Enkelt uttryckt så får konsumenterna inte så mycket nya pengar att handla för. Avtalsförhandlingarna resulterar varje år i mycket låga lönelyft. Dessutom litar vi alla inte riktigt på framtiden så vi sparar upp en buffert. Vi slänger inte ut tillräckligt med slantar på marknaden. Det vi köper produceras allt billigare så det skapas ingen inflation. I korthet har arbetsgivarna varit för snåla och de fackliga organisationerna alldeles för "ansvarsfulla". Riksbanken får inte igång inflationen!

Ett annat skäl är de kraftigt ökande klyftorna. Det är inte "vanligt folk" som får mer pengar. Det är en liten grupp superrika som blir allt rikare. Det har blivit allt lättare att bli superrik i Sverige (och på andra håll i världen). Det är en liten grupp högst upp på stegen som roffar åt sig en alldeles för stor andel av tillväxten. För 20 år sedan hade vi i Sverige 35 miljardärer. I dag finns det 184 svenska miljardärer. Superrika människor, människor med enorma inkomster konsumerar en mindre andel av sina inkomster än "vanligt folk". Dom har helt enkelt så mycket pengar att dom inte kan konsumera alla pengarna. Man kan inte köpa hur mycket som helst. Eftersom en mindre andel av pengarna konsumeras blir det inte det tryck på ekonomin som det är tänkt att de låga räntorna ska skapa och som då ska få till följd att inflationen stiger. De ökade klyftorna gör att alldeles för mycket pengar bara läggs på hög. Riksbanken får inte igång inflationen!

Vad gör vi åt det? Just nu fortsätter vi att ha ansvarsfulla fackliga organisationer, vi inrättar fler "låglönejobb" och dessutom utformar vi skattesystemet så att det gynnar de redan rika. Tänk så smarta vi är!

Inga kommentarer: