måndag 18 december 2017

Funderingar om demokrati

» Representativ direktdemokrati

Vet ni vad det är, Representativ direktdemokrati? Jag fick lite funderingar när jag läste om en riksdagsmotion från den moderata riksdagsledamoten Maria Stockhaus. Hon vill förbjuda politiska vildar i riksdagen! Politiska vildar är alltså riksdagsledamöter som väljer att lämna sitt parti (eller blir utslängda...) men som ändå väljer att behålla sin plats i riksdagen. Sverigedumokraternas inträde i den svenska politiken har skapat inflation i politiska vildar i vår riksdagsförsamling. I dag finns det 6 politiska vildar i riksdagen (som alltså inte längre representerar det parti som dom blivit invalda för). Av dessa sex är fyra före detta sverigedumokrater. Rekordet har Margareta Larsson (som är partiledaren Jimmie Åkessons svärmor) som valde att lämna partiet redan i september 2015. Sedan dess har hon dock behållit sin plats i riksdagen och fortsatt erhålla arvodet som i dag är 66.400 kronor i månaden.

Maria Stockhaus vill nu alltså tvinga den som lämnar partiet (eller blir utslängd ur partiet) att också lämna sin plats i riksdagen. En förändring som faktiskt skulle vara en stor förändring av det politiska systemet i Sverige. Man väljs nämligen in som person i riksdagen. Vi kan ju kryssa kandidater på en lista och på det viset förändra partiernas ordning. Man väljs alltså in som en person i riksdagen. INTE som en röstmaskin för ett visst parti. Hur mycket man egentligen kan tycka att man borde avgå om man inte längre representerar det parti man väljs in för så är det ju faktiskt så att man valts in som person. Alltså tycker jag att Maria Stockhaus ska tänka om en extra gång. Sedan kan man avslå motionen.

Direktdemokrati

Det är här som jag kommer in på rubrikens Representativa direktdemokrati. Moderaten Maria verkar ju förespråka någon form av riksdag där ledamöterna är röstmaskiner åt partierna. Men, om det ska vara så kan man ju faktiskt avskaffa ledamöterna. Vi skulle kunna införa en form av representativ direktdemokrati. När det är val så röstar vi på en partivalsedel. Det kan vara ett traditionellt parti, men också t.ex. en kändis som vill ställa upp. Leif GW Persson, Blondinbella, Alexander Bard osv. Alla som får minst ett visst antal röster (motsvarande dagens 4%-spärr) blir representerade i Riksdagen. Sedan har varje parti / person det antal röster i omröstningarna som man fick röster i valet. Socialdemokraterna röstar med 4.323.418 röster, Moderaterna får 2.118.319 röster, Alexander Bard 432.318 röster, Leif GW Persson får 548.718 röster osv. På det här viset kan man avskaffa riksdagen och istället får de som vill rösta (och har rösträtt) logga in på Riksdagens hemsida och lägga sina röster en gång om dagen. En dator räknar fram vinnaren i de olika omröstningarna. Det här skulle spara in en massa arvoden. Allas röster blir exakt lika mycket värda.

Begrep ni min teori? Bra, för det gör jag inte själv riktigt. Men faktum är ju att Direktdemokrati är den ultimata demokratin. Däremot tror jag att jag föredrar det system vi har, men fördelar och nackdelar. Att Sverigedumokraterna fått invalda en massa töntar och tomtar är främst deras eget problem. Den som blivit invald har också blivit invald som individ, inte som partiets röstboskap. Har man med tiden bytt åsikt bör man lämna platsen. Men, ingen ska kunna tvingas till det.

Avslå motionen!

Inga kommentarer: