söndag 3 december 2017

En söndag som vilken söndag som helst

» Ännu mer om #MeToo

I spåren av #Metoo-kampanjen har snart tjejer och kvinnor från alla delar av vårt samhälle vittnat om hur många svin det uppenbarligen finns som går lösa i vårt land. Och i andra länder. Som manlig skäms jag allt mer över hur många karlar det finns som inte kan hålla fingrar, mun eller banan i styr utan uppför sig på ett sätt så att dom skämmer ut halva mänskligheten. Att det har kunnat pågå år efter år efter år beror på att ansvariga låter det fortgå. Så har det tydligen varit allmänt känt inom den svenska kultureliten (läs Svenska Akademien...) hur den s.k. "Kulturprofilen" har uppfört sig. Men uppenbart är att ansvariga (både män och kvinnor) har låtit det fortgå utan att ingripa. Man har fortsatt att strö pengar över svinet. Låt oss hoppas att det nu blir en rejäl utrensning inom Svenska Akademien samtidigt som Jean-Claude Arnault avpolleteras.

#MeToo
Skrämmande är också hur vissa uppenbara mansgrisar har mage att försöka förminska problemet och istället för att lägga skulden på svinen lägger skulden på den som berättar om sina upplevelser. En sådan är Aftonbladets kolumnist Stefan Heimersson som i sin kolumn i Aftonbladet i måndags under rubriken: "Metoo en häxjakt med drag av Stalins utrensningar" koncentrerade sig på att tycka synd om de utpekade. Inte på att ta avstånd från förövarna. Så skriver han t.ex.: . "Nolltoleransen, speciellt mot den konstnärliga sektorns stjärnor, gör Sverige till ett kulturellt kalhygge" och fortsätter med: - "Två generationer unga människor kommer i en framtid att klandra oss för att de förlorat chansen till sexualitetens glädje".

I en intervju på Resumé befarar sedan Staffan Heimersson att: - "Jag känner att #metoo förstör vårt samhälle", och han fortsätter i samma spår. Det är faktiskt sådana som inte kan hålla mun, fingrar och banan i styr som förstör vårt samhälle. Inte dom som utsätts och berättar om detta. Det är sådana som Staffan Heimersson som förstör vårt samhälle. Aftonbladet tyckte efter intervjun i Resumé att nu fick det vara nog. Staffan Heimersson skriver inte längre kolumner i Aftonbladet! En som går ut till försvar för Staffan Heimersson är hans antagonist Jan Guillou. Han håller inte med Staffan Heimersson men tycker uppenbarligen att rätten att framföra sina åsikter trots allt är viktigare än att hålla rent. Men det är faktiskt ingen som förbjuder Staffan Heimersson att ha de åsikter han har, men han får i fortsättningen inte betalt av Aftonbladets läsare för att framföra dom. DET är en stor skillnad.

Låt oss hoppas att #Metoo-kampanjen får den positiva effekten att svinen funderar en extra gång och att ansvariga tar anmälningar och information på allvar. Det är INTE den utsattas fel och synd om förövaren. Fortsätter man att tro detta så ska man inte längre ha någon form av ansvar.

Inga kommentarer: