lördag 11 november 2017

Våra grannar

» Dessa danskar

Vi skåningar har ju alltid känt oss som lite halvdanskar. Så har det varit ända sedan 1658 när den svenska militärmakten ockuperade Skåneland. Innan dess var vi alltså heldanskar. Men sedan dess har vi hållit våra danska rötter aktiva. Utbytet med våra grannar i Danmark har alltid varit stort. I min barndom tittade vi i princip lika mycket på dansk TV som på svensk TV. Att någorlunda förstå danska har varit naturligt. En del elaka halvnorrlänningar (dvs alla som bor norr om smålandsgränsen) hävdar ju elakt att skånskan är mer danska än svenska.

Skåne och Sjælland

Att åka till Danmark har varit ett helt naturligt beteende. Om det nu har varit för att handla, besöka olika arrangemang eller kanske bara äta något gott så upplevs det inte som att åka utomlands utan bara som en tur till grannen. För oss här uppe nordväst är ju att "Tura" ett folknöje. Sedan bron byggdes mellan Malmö och København kan ju dom andra inte längre göra detta. Att "tura" innebär helt enkelt att ta båten till Danmark, men inte gå av i Danmark utan bara åka tillbaka igen. Vad en "dubbeltura" innebär begriper ni nog. Det tar lite längre tid, men ger lite mer tid att äta och dricka. Från Helsingborg kan man åka både med färjorna och med de mindre Sundsbussarna.

För oss skåningar är det snarast så att det är København som upplevs som huvudstaden. Fjollträsk (det som dom själva kallar Stockholm) ligger ju uppe i Lappland. Den här naturliga kopplingen mellan Skåne och Danmark är något som man helt uppenbart inte begriper uppe i maktens centrum i Huvudstaden. Eller så kanske ser man det som ett hot och vill motarbeta den intima kopplingen. De gränskontroller och ID-kontroller som plötsligt infördes för resor mellan oss grannar hade garanterat inte införts på samma sätt om det hade drabbat stockholmare. Nu var det ju bara resandet mellan Skåne och Danmark som drabbades så det gjorde inte så mycket verkar man ha resonerat. Det var många tusentals människor som pendlar mellan bostad i Danmark eller Skåne och jobb i Skåne eller Danmark som plötsligt drabbades av tillkrånglad pendling och fördubblade restider. Effekten blev att just tusentals människor sade upp sina jobb och slutade pendla. Andra slutade att ta tåget över Sundet och började istället bilpendla. Antalet resande på tågen över Sundet har blivit mycket färre sedan plötsligt den passfrihet som gällt mellan Sverige och Danmark sedan 1952 avskaffades av Makten i Stockholm. För den skånska ekonomin har gränskontrollerna kostat många 10-tals miljoner. Men sån't struntar dom helt klart i bland Makten i Huvudstaden. Och nu har man alltså beslutat att förlänga kontrollerna ytterligare ett halvår!

Sven Ohlsson
Men, det finns en nackdel med dessa danskar. I Danmark har en stor del av det politiska etablissemanget förvandlats till små Sverigedumokrater. SD:s kompisar i Danmark i form av Danskt Folkeparti har släppts in i maktens korridorer och till och med den socialdemokratiska oppositionen har i många frågor förvandlats till någon form av DF-light. I Danmark kan vilka korkade förslag som helst framföras utan att någon höjer på ögonbrynen. I dagarna var tydligen maken till Danskt Folkepartis före detta ordförande Pia Kjærsgaard, Henrik Thorup, tvingad till akutbesök hos läkaren och mötts av en hemsk invandrare som var doktor. Och till råga på allt så hade han helskägg. Ni vet sån't där som bara hemska muslimer har. Så nu har Thorup krävt att läkare ska förbjudas ha helskägg, i varje fall sån't där hemskt muslimskt helskägg. Det är ju en förbaskad tur att jag själv inte är läkare i Danmark. I varje fall inte innan jag rakade av mig mitt skägg...

För alla er som har det lite svårt för att räkna på danska så har HD/SDS lagt ut en informativ liten film om hur danskarna får ihop det där med femoghalvfems (95) eller treoghalvtres (53). Ta en titt på den här om ni vill känna er lite mer intelligent.

Danmark er ett dejligt land

Inga kommentarer: