torsdag 23 november 2017

Uppföljning

» Leif Östling

Det kommer flera olika förklaringar till att Svenskt Näringslivs pratglada skattesmitande ordförande Leif Östling plötsligt meddelat sin avgång. Paradisavslöjandena att han gömt undan sina inkomster från Ungern på Malta och sina inkomster från Nederländerna i Luxemburg för att hålla dom undan från svenska, ungerska och holländska skattemyndigheter kan ju vara ett skäl. Hans frispråkighet och nonchalanta ifrågasättande med "vad fan" han egentligen fick för sina skattepengar gjorde ju faktiskt inte saken bättre. I går berättade SVT att Leif Östling 2007 samtidigt som han var VD för lastbilstillverkaren Scania via bolag undangömda i Luxemburg passat på att köpa aktier i den konkurrerande lastbilstillverkaren DaimlerChrysler. Ett förfarande som anses vara ytterst olämpligt och oetiskt. Det framkommer även ytterligare avslöjanden om alla miljoner undangömda i Luxemburg och på Malta. Andra källor uppger att den plötsliga avgången helt enkelt handlar om en maktkamp i ett bångstyrigt Svenskt Näringsliv. SvD sätter som rubrik Interna striden avgjorde Östlings öde.

Skyffla undan dom från insyn

» Danmark

I Danmark har man i motsats till i Sverige skilda valdagar. Så i Danmark har det nu hållits kommun- och regionval. Ett val som visade sig bli en stor framgång för Vänstern och Socialdemokratin och ett rejält bakslag för Sverigedumokraternas kompisar i Dansk Folkeparti. I Danmarks huvudstad fick Socialdemokraterne 27,6%, Enhedslisten (ett grönt vänsterparti) 18,5%, Alternativet (ett grönt socialliberalt parti) 10,5%, Radikale Venstre (ett socialliberalt parti) 8,9%, Socialistisk Folkeparti 8,3%, Venstre (ett konservativliberalt parti) 7,8%, Konservative (Danmarks moderater) 5,6%, Dansk Folkeparti (Danmarks sverigedumokrater) 5,0% och Liberal Alliance (ett liberalt parti) 4,0%. Resultatet blev att Socialdemokraterna nu styr i 5 av Danmarks 6 största städer. I Fredriksberg höll de Konservative på att förlora makten efter 108 år men räddades med en marginal på 168 röster. En tydlig vind bort från den styrande högern i Danmark.

Karta över Danmark

» Dagens rubrik

- "Vårdbolagens vinster ökar" skriver Dagens Samhälle på sin framsida. Fast att begränsa vinsterna innebär en fullständig katastrof...

Inga kommentarer: