lördag 4 november 2017

Statslösa?

» Fira?

För ungefär ett hundra år sedan (den 2 november 1917) skrev britternas dåvarande utrikesminister Arthur James Balfour ett kort brev till lord Walter Rothschild, som var ledare för det judiska samfundet i England. Ett kort brev där han berättade att den brittiska regeringen beslutat att överlämna en del av den dåvarande staten Palestina till det judiska folket för att dessa där skulle skapa en egen judisk stat. Känt som Balfourdeklarationen. Det som kom att skapa staten Israel som en judisk stat. London hade alltså beslutat att avdela en del av staten Palestina till att skapa ett annat land, Israel.

Israels flagga
I Israel firas detta eftersom det var begynnelsen på staten Israel. Att palestinier och många andra har svårt för att fira är kanske också lätt att förstå. Men på den tiden fungerade de rika kolonialmakterna på det här viset. Vi bestämmer, ni får flytta på er! I början hade man funderingar på att avdela en del av forna brittiska Östafrika, men dom planerna lades ner.

Romernas flagga
Sedan dess har vi väntat på att man i London också ska bestämma att avdela en del av kanske Indien för att skapa en egen stat till Romerna. Kanske skulle man i dag i London kunna besluta att Irak, Syrien och Turkiet avstår en del av sitt territorium för att skapa en stat för Kurderna.

Man kan förstå att den här typen av konstlade gränser och stater skapar konflikter som fortsätter och fortsätter och fortsätter. Men har "Vi" bestämt så här så är det bara för "Dom" att lyda!

För övrigt så lever i dag minst 3 miljoner människor som statslösa på olika håll i världen. Dom erkänns inte som medborgare i det land där dom lever utan lever liksom "utanför" samhället". Just nu aktuella är t.ex. Rohingyerna som bor främst i dagens Burma. Men en stor del av dessa har tvingats fly till Bangladesh efter massakrer från den burmesiska militären. Palestinier som "blev över" när staten Israel bildades är en annan grupp. I de baltiska staterna lever stora grupper ryssar som statslösa. En grogrund till konflikt. Romer på olika håll.

Det skulle behövas många motsvarigheter till Balfourdeklarationen...

Inga kommentarer: