tisdag 14 november 2017

Ostkakans dag

» Lånebubbla

Förra året köpte Alexander Ernstberger, som var VD för pensionsförsäkringsbolaget Allra, det årets dyraste villa. För 50 miljoner kronor blev han ägare till en 250 kvadratmeter stor lyxvilla i Lidingö. Jag undrar om han kunde betala kontant eller behövde ta banklån för köpet? Hur som helst gick det ju inte så jättebra för Allra och Alexander Ernstberger. Visserligen blev det i början en hel del pengar över av pensionsspararnas pengar. Inte till pensionsspararna, men till Alexander och kompisarna alltså. Hur som helst har ju Alexander Ernstberger nu fått byta de 250 kvadratmetrarna mot en häktescell. Porscharna, egen helikopter och annat lyx har utmätts av kronofogden.

Litet krypin

Nu ser jag att det satts ett nytt rekord i år. Nu är det Katarina Martinsson som betalt 125 miljoner för ett trevligt "Townhouse" på Östermalm i Stockholm. Gissningarna är att hon dessutom får lägga ytterligare 40 miljoner på renovering osv så att det blir "acceptabelt skick" som det uttrycks. Men, Katarina har råd. Hon beräknas ha en förmögenhet på omkring 15 miljarder kronor. Pengar hon ärvt efter Fredrik Lundberg. Det är väl så att om man ska umgås i de kungliga kretsarna så måste man bo ståndsmässigt.

Jag undrar om så'na som Katarina Martinsson och Alexander Ernstberger i sina kalkyler räknar in kostnaden för t.ex. Fastighetsskatten när dom gör en kalkyl över hur mycket dom har råd med? Antagligen inte. Dom betalar väl obetydligt mer i Fastighetsavgift än vad jag betalar för min gamla 30-tals villa. Kanske skänker dom en tacksamhetens tanke till de borgerliga politiker som avskaffat Fastighetsskatt och sett till att Sverige är ett av få länder i världen som varken har Förmögenhetsskatt, Arvsskatt, Gåvoskatt eller Fastighetsskatt. Sverige är ett litet paradis för rikt folk.

Just nu handlar debatten tydligen om ifall de som tar mångmiljonlån för att köpa hus som dom egentligen knappast har råd med ska tvingas att amortera sin skuld eller nöja sig med att betala dagens rekordlåga räntor. Finansinspektionen vill ju att amorteringskravet på nya bolån höjs från 1% till 2% för den lilla grupp som tar stora lån i förhållande till sina inkomster. Något som de borgerliga partierna tydligen inte vill ha genomfört. I själva verket är detta ett beslut som skulle ha fattats för flera år sedan för att dels bromsa den bobubbla vi har just nu samtidigt som det skulle ha förhindrat att människor skuldsatt sig på ett sätt som dom inte kommer att komma helskinnade ur den dag räntorna börjar stiga.

Jag såg att det nu i varje fall är mer eller mindre tvärstopp vad det gäller byggande av extremt dyra bostadsrätter. Som någon ekonom uttryckte det, det är slut på mångmiljonärernas ungdomar, det finns inte fler kvar. Det finns inte fler sådana kvar som efterfrågar den typen av boende. För en person med min trots allt inte helt obefintliga ekonomiska bildning är det faktiskt ofattbart att våra politiker låtit den här bubblan växa. Hur har man kunnat tillåta att människor skuldsätter sig så högt att dom trots dagens extremt låga räntor inte ens har råd att amortera de mångmiljonlån dom tagit. För dom kommer räntehöjningarna (som kommer...) att innebära en katastrof.

Inga kommentarer: