söndag 19 november 2017

Internationella toalettdagen

» Kan man ställa krav på moral?

Ja, kan man egentligen kräva att människor ska visa moral? Kan man förvänta sig att människor har ett moraliskt sätt att leva? Måste samhället stifta lagar om exakt allting? Är allting som inte uttryckligen är förbjudet i lagen i så fall tillåtet? De flesta av oss är väl ganska eniga om att lagen inte kan reglera precis allt. Istället måste det vara så att vi alla tänker på vad som är rätt eller fel rent moraliskt också.

Vad är det som fått mig till de här djupa tankarna? Jo, för någon dag sedan läste jag i Svenska Dagbladet om en undersökning som tidningen låtit Inizio göra om vår inställning till skatteplanering. Den undersökningen visar att en majoritet av de som blev tillfrågade tycker att det är fel med avancerad skatteplanering. Det är ju just detta det handlar om - moral! En hel del av de avancerade skatteupplägg som den s.k. Paradisläckan avslöjade är ju formellt juridiskt inte förbjudna. Däremot visade de avslöjade papperen hur rikt folk visat just bristande moral. Det är ju inget annat än egoism och brist på moral att anlita suspekta advokater för att hitta upplägg där pengar placeras i länder där insynen är bristfällig och skatterna är låga just för att man ska slippa betala skatt där man tjänade pengarna.

Skatteflykt

Det är inte bristande moral att bo på Malta och tjäna sina pengar på Malta och betala sina skatter på Malta. Däremot är det bristande moral att tjäna sina pengar i ett land och sedan genom olika transaktioner se till att dom dyker upp i ett helt annat land med lägre skatter och mindre insyn. Det är just denna bristande moral som Paradisläckan har avslöjat. De avslöjade papperen har inte bara avslöjat svenska "skattesmitare". Dom har avslöjat skattesmitare från hela världen. Det går inte att skylla på att skatterna i just Sverige är så höga att det skrämmer bort skattebetalarna. Alla "civiliserade" länder drabbas på samma sätt. Dessa skattesmitare helt utan moral söker sig ständigt till en chans att helt slippa betala skatter. Det rör sig inte heller bara om privatpersoner (företagare, kriminella och allt däremellan) utan också om stora företag. Nike är ett sådant företag. Google är ett annat. Dom lurar inte bara alla oss andra på skattepengar (vi andra får ju betala för dom också) utan dom konkurrerar ju också på ett omoraliskt sätt med andra företag som betalar sina skatter.

Vem har moral
En majoritet av svenskarna är motståndare till avancerade skatteupplägg för att smita undan att betala skatt. Det är vanligare bland borgerliga väljare än bland rödgröna väljare att acceptera omoraliska skatteupplägg. Vad kan detta bero på? Har borgerliga väljare helt enkelt lägre moral? Det är fritt fram att dra sina slutsatser.

Allt detta alltså trots att t.ex. nationalekonomen Stefan de Vylder tycker att Sverige är ett skatteparadis - för de rika alltså. Sverige har avskaffat Förmögenhetsskatten, vi har ingen Arvsskatt, vi har ingen Gåvoskatt och vi har i princip avskaffat Fastighetsskatten. Allt detta är vi i stort sett ensamma om i hela världen. Sverige har dessutom deltagit i den internationella kampen om vem som kan sänka Företagsskatten mest. Alla länder menar att just deras Bolagsskatt måste ligga under genomsnittet. Runt om i världen sänks Bolagsskatten något som får snittet att sjunka och som alltså får länderna att fortsätta sänka sina Bolagsskatter. Men, skatterna ska ju betalas av någon. Och det bli vi vanligt folk som inte har möjlighet att smita undan.

Moral? Någon?

Leif Östling ifrågasatte ju "Vad fan får jag" för sina skattepengar. En sak vi får är skattesubventionerade flygplatser. Vi (ni alltså....) slipper betala för er när ni flyger. Det gör nämligen alla vi andra skattebetalare. Verkligheten är nämligen den att de flesta flygplatser debiterar inte flygresenärerna för kostnaderna utan skickar en stor del av fakturan till skattebetalarna. Kolla den här listan över svenska kommunala flygplatser. Min närmaste flygplats, den i Ängelholm, har jag själv suttit i Kommunfullmäktige i Åstorps kommun och årligen beviljat "driftsbidrag" till flygplatsen. Att den inte är med på listan beror på att flygplatsen sålts till det privata bolaget PEAB. - "Den 1 april 2011 sålde Swedavia flygplatsen till Region Skåne och sju omkringliggande kommuner flygplatsen för 40 miljoner kronor. Flygplatsen såldes vidare till Peab AB för samma belopp med ett kontantstöd på 15 miljoner kronor. Kammarrätten bedömde 2013 affären olaglig." Flyget är kraftigt subventionerat av de svenska skattebetalarna. Tänk på det Leif Östling! DET får du för dina skattepengar.

Inga kommentarer: