torsdag 2 november 2017

Hur ser det ut om ett år?

» Spekulationer kan roa

Jag ser att Sverigedumokraternas Mattias Karlsson tycker att Ulf Kristersson är Oansvarig när han "utesluter helt samtal, förhandlingar och kompromisser med SD". - "Kristersson räknar kallt med att vi i alla lägen kommer att stödja hans politik, det kommer vi naturligtvis inte att göra" påpekar Mattias Karlsson. Han är väl lite (eller mycket...) besviken och orolig över det faktum att Taxi-Uffes rejäla högergir med Moderaterna har lockat stora grupper sverigedumokrater till att återvända till fadershuset. Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson ser nu framför sig en ny tillvaro som ledare för ett parti som krymper. De väljarundersökningar som just nu väller in som flodvågor berättar alla i princip samma sak. Moderaterna ökar rejält, men tar främst sina nya supportrar från Sverigedumokraterna och Centern.

Spekulationerna om hur en ny regering ska bildas efter valet och vilka förutsättningar som ska gälla är lika många som partier i Riksdagen. Förmodligen ännu fler. Taxi-Uffes förutsättningar är tydligen att om de fyra partierna som formellt ingår i Högeralliansen är större tillsammans än vad Socialdemokraterna ensamma är så ska Ulf Kristersson få bli statsminister. Han har dock fortfarande inte lyckats berätta hur han ska få ihop den regeringen. Så länge de av de fyra partier som utgör det som kallas Högeralliansen inte har fått fler mandat i Riksdagen än vad de Rödgröna partierna har fått så sitter ju Ulf Kristersson högst upp på piedestalen bara så länge Jimmie Åkesson aktivt stöttar honom. Ett förhållande som Annie Lööf och Jan Björklund förklarat att dom inte ställer upp på.

Den nya Högeralliansen?

Är det så här den nya Högeralliansen ser ut?

Vill Ulf Kristersson och Moderaterna bilda en majoritetsregering med stöd av de fem partierna till höger (dvs M + Sd + C + L + Kd) så ska han naturligtvis göra detta om han kan få alla fem partierna att stödja en sådan regering. Personligen tror jag dock inte att en sådan regering är ett realistiskt alternativ. M kanske ställer upp. Kd kanske ställer upp (om dom finns kvar). Sd ställer säkert upp bara dom får igenom sin politik. Men ställer C och L upp? Tvivlar verkligen starkt på detta.

Om den traditionella blockpolitiken (alltså utan Sd till något block) kvarstår så får vi nog snarast inrikta oss på att det block som blir störst försöker bilda regering. Det är alltså ungefär det förhållande som gäller i dag. Det är ett förhållande som kräver fingerfärdighet för att få igenom en politik.

Återstår vad jag länge trott som den troligaste utvecklingen. Dvs att vi efter valet har tre block. Ett högerblock med Moderaterna, Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor är på väg att föra in sina partier i ett sådant block till stor glädje för Jimmie Åkesson. Men, jag tror faktiskt att Centern och Liberalerna när dom tvingas att välja det minst dåliga alternativet väljer att skapa ett mittenblock tillsammans med Socialdemokraterna. Ett mål som Stefan Löfven ju inte direkt har gjort någon hemlighet av att det är vad han önskar. Ett sådant block har ju faktiskt viss möjlighet att få ihop en majoritetsregering.

En intressant fråga är vad som händer med Miljöpartiet? Kommer partiet att lyckas hålla sig över 4%-spärren? Kommer partiet efter valet att dra sig tillbaka och slicka såren eller kommer man att vilja fortsätta vid maktens grytor som en del av en Mittenregering tillsammans med S + C + L? Vänsterblocket består då av Vänsterpartiet, ett Feministiskt Initiativ som med största sannolikhet inte heller nu lyckas ta sig in i Riksdagen. Samt då eventuellt ett Miljöparti som slickar såren och försöker radikaliseras igen.

Avgörande för om ett Mittenblock kan få ihop en majoritet är ju hur det går för Kristdemokraterna och Miljöpartiet, och vilken väg Miljöpartiet väljer. Hur som helst är det här en utveckling som glädjer Stefan Löfven.

Ett område där jag blir allt mer övertygad om är Sverigedumokraternas upplösning. Någon gång måste alla skandaler väl ändå bita på SD:s teflonhinna. Från de senaste dagarnas skandaler kan vi se att attacken mot f.d. sverigedumokraten Hanna Wighs bostad stod en f.d. förtroendevald för just Sverigedumokraterna för. I dag läser vi att två riksdagsledamöter från Sverigedumokraterna valt att mot Säpos inrådan åka till Syrien och låta sig bli en del av Assad-regimens propaganda. En av de två är Martin Kinnunen, en av de många SD-representanter som finns med i brottsregistret. Han dömdes för några år sedan för grova skattebrott, förskingring och andra ekonomiska brott för sina affärer i de av SD ägda bolagen Samtid & Framtid AB och Blåsippan AB.

Sverigedumokraterna

Jag tror att den vändning i opinionen som Sverigedumokraterna nu drabbats av kommer att sätta igång en inre upplösning. Det är kul när det går uppåt. Men, när det vänder ner, då är det inte alls kul. Jimmie Åkesson kommer att klamra sig fast vid de välbetalda köttgrytorna så länge som möjligt. Men allt ha ett slut!

Inga kommentarer: