tisdag 7 november 2017

Gör rätt för er

» Mer från Paradiset

Paradise Papers fortsätter att dominera stora delar av världens media. Egentligen är det väl ingen som är förvånad över att det finns de som är mer än villiga att hjälpa de som redan har för mycket att få ännu mer. I går var det ju förre Scania VD:n Leif Östling (numera VD för Svenskt Näringsliv) som skickligt trampade i klaveret med sitt redan klassiska yttrande: - "Vad fan får jag?" Ett yttrande som inte möttes av så stor förståelse från något håll. Svenskt Näringsliv påpekad mycket snabbt att han yttrat sig som privatperson, inte som representant för Svenskt Näringsliv. Trots detta var det på just Svenskt Näringslivs hemsida som hans pudel snabbt publicerades. Men, det är väl så det fungerar i dom här kretsarna att det är svårt att skilja på det privata och företaget. Jag hoppas att han är bättre på att skilja på dom sakerna när han skickar in reseräkningar...

Fast det fanns faktiskt dom som snabbt gick ut till försvar. I den moderata megafonen Svenska Dagbladets ledarsida var Tove Lifvendahl mycket snabbt med sin Försvar för en direktör. Förståelsen för Leif Östlings kommentar och försvar är klart mindre inne i tidningen. Tove Lifvendahl menar dock att man ju måste ha förståelse för att skatterna ju är så höga och han har ju inte begått något olagligt. I den här frågan finns det uppenbarligen ingenting som heter "moral" i Tove Lifvendahls värld. Hur som helst fick det mig att fundera lite. Jag är ju läsoman och läser (och betalar för) alldeles för många tidningar och tidskrifter. - "Vad fan får jag för det" funderar jag över eftersom jag dåligt hinner läsa allt. Jag tänkte att man kunde ordna någon form av gemensamt konto i bekantskapskretsen. Vi kan ju börja på prov med Svenska Dagbladet. Vi betalar för ett konto, och sedan delar vi ut inloggningsuppgifter så kan vi alla läsa tidningen på nätet. Släkt och vänner, grannar, arbetskamrater osv. Det är inget olagligt, men vi sparar ju en del pengar. Det är klart att Svenska Dagbladet skulle ju gå miste om en hel del inkomster. Men det behöver väl inte jag bry mig om?

Pengatvätt

På SVT kan ni här och här se vad det är för tjommar som tycker att det är rimligt att man själv bestämmer hur man ska skatta sina pengar. Det ska naturligtvis påpekas att det nog finns personer som inte placerat sina konton och bolag på Malta för att smita från skatten. Det bor ju faktiskt nästan en halv miljon människor på öarna. Hade Leif Östling tjänat ihop sina slantar genom att vara VD för Scanias försäljningskontor på Malta så hade det väl varit helt OK. Fast då hade han kanske inte tjänat så mycket slantar? Men nu är pengarna flyttade till Malta av ett enda skäl. Lägre skatt och mindre insyn! Det är samma skäl som varför så många nätspelbolag har adressen till Malta. Inte för att infrastrukturen för att driva bolagen på ön är så förmånliga. Utan helt enkelt eftersom skatten är låg, insynen låg och reglerna liberala. Dom har billiga postboxar att hyra.

Det är helt enkelt dags att säga ifrån. Vill ni inte betala för er där ni verkar så tänker inte vi hjälpa er att tjäna några pengar. Tycker Facebook att det lämpligaste är att föra över alla sina annonsvinster till Caymanöarna så kan vi kanske inte förhindra detta. Men, jag tänker inte göra affärer med de bolag som göder detta förfarande genom att köpa annonser på Facebook. Väljer dom att annonsera där istället för via andra media som betalar för sig så ska dom inte tro att jag tänker vilja ha med dom att göra. Facebook vill veta ALLT om oss, men dom gömmer sig i på skattesmitaröar för att vi inte ska kunna ha någon insyn i deras affärer.

Facebook i mörkret

Ta gärna en titt på den här lilla snutten hos BBC som handlar om Apples skattesmitande. Låt mig säga så här att jag är glad att de senaste Plattorna jag köpt hade INTE ett halvätet äpple på baksidan. Att köpa en Apple-telefon skulle jag inte komma på tanken att göra.

Halvätet äpple

Inga kommentarer: