onsdag 29 november 2017

Från Apotek till Nordea

» Från apotek till hälsokostbutik

Jag ser att svenska staten nu sålt apoteket i Åstorp till ett företag i Litauen. Privatiseringsivern på apoteksmarknaden fortsätter alltså under socialdemokratiskt styre. Utförsäljningen och den fria etableringen av apoteken skulle ge oss bättre service. Nu ligger de olika apotekskedjorna grannar i våra köpcentra. På mindre orter har vi i varje fall i de flesta fall fått behålla vårt apotek. Även om detta kanske såldes ut till riskkapitalister. Riskkapitalister som sedan sålt apoteken vidare med förtjänst. Kedjan Apoteket AB är fortfarande ägd av svenska staten. Nu har dock staten beslutat att sälja ut Apoteksgruppen, som är en "serviceorganisation" för olika privata apotek. Man har nu sålt hela konkarongen till litauiska Euroapotheca. Det gäller alltså då även det apotek som vi har här hemma i Åstorp, som nu alltså ägs från Litauen. För de som undrar så ägs Kronans apotek från Finland och Lloyds apotek från Tyskland. Apoteket Hjärtat ägs av ICA. Apoteket AB är fortfarande statligt ägt.

Tabletter i massor
Vad som nu händer vet jag inte. Men antagligen blir det bara en fortsättning på den nuvarande utvecklingen där Apoteken utvecklats till försäljare av smink, naturmedel, tandborstar och kosttillskott. Har vi tur har dom dock fortfarande även de läkemedel i lager som vi vill lösa ut mot recept. Enligt Euroapothecas presschef Arvydas Žilinskas ser han: - "Störst potential ser han i de produkter som inte är receptbelagda mediciner: allt från tandkräm och hudvård till vitaminer och receptfria läkemedel" men "Det för tidigt att säga hur erbjudandet av receptbelagda mediciner utvecklas". Där är det inte så mycket pengar att hämta så det får nedprioriteras kan vi förstå.

Men vi har ju i varje fall fått många fler Apotek i köpladorna och på städernas shoppinggator. Fast det är klart, dom säljer mest skönhetsmedel och vitamintillskott.

» Dagens Nordea

Med tanke på den intressanta debatten i svallvågorna efter Transportstyrelsegate som ju handlade om outsourcing av IT-tjänster till utlandet så ser jag att Nordea ska lägga ner bland annat tre svenska IT-avdelningar. 179 anställda får se sig om efter nya jobb när Nordea lägger ner sina IT-avdelningar i Sundsvall, Göteborg och Malmö samt i två städer i Danmark. De 179 IT-jobben ska tydligen outsourcas till Polen. Jag gissar att lönerna är lite lägre i Polen för den nordiska bankjätten att betala. Varför inte flytta hela huvudkontoret till Polen? Dom kanske kan erbjuda ännu lägre skatter. Har ni funderat på det Björn och Casper?

Casper von Koskull

På tal om Nordea så ser jag att Affärsvärlden och Privata Affärer berättar att Nordeas "bolåneportfölj" i Sverige har krympt. Det är Bloomberg News som berättar att de totala bolånen sjunkit från 445,6 miljarder kronor till 444,7 miljarder kronor på en månad samtidigt som marknadsandelen på bolån sjunkit från 14,6% till 14,4% på en månad. Totalt växte bolånen hos alla banker med 0,6% under samma period. Fast som sagt, för Nordea krympte dom. Enligt en talesperson för Nordea så "bekräftar han att nettoinflödet i oktober var negativt". "Har inte aktivt försökt att ta en större marknadsandel" säger Janina Pfalzer på Nordea. Man har väl varit fullt upptagen med att räkna på hur många miljoner man kan spara i skatter på att flytta till Finland. Kanske har man till och med funderat på vad de svenska kunderna kan tänkas tycka. Fast det sista tror jag att man struntar i. Betyget är ju redan så lågt att det inte kan sjunka så mycket mer...

Säg farväl till Nordea

Inga kommentarer: