söndag 12 november 2017

Fars Dag

» Om ords betydelse

En ständigt återkommande klyscha när debattörer och politiker på den borgerliga sidan ska försöka lösa dagens samhällsproblem är kraven på "fler enkla jobb". Dagens ledare i HD/Sydsvenskan har t.ex. rubriken Utan enkla jobb blir det svårt för alla. En Googlesökning på "enkla jobb" ger ungefär 262.000 träffar. Vad är då "enkla jobb"?

Jo, om vi ska vara uppriktiga så är "enkla jobb" bara en förskönande omskrivning av "låglönejobb". Det finns "enkla jobb" som är välbetalda och det finns "svåra jobb" som är dåligt betalda. När borgerliga politiker, arbetsgivare och andra debattörer pratar om "enkla jobb" så är det inte alls "enkla jobb" dom menar. Det är "låglönejobb" dom är ute efter. Jobb som kan pressa ner lönenivån för alla anställda. Vad man eftersträvar är en armada av lågbetalda som kan passa upp (ge service...) till de mer lyckligt lottade med gott om slantar. Helst ska dessa jobb dessutom vara subventionerade av alla skattebetalare genom s.k. RUT- och ROT-avdrag. Men, vad det verkligen handlar om är tjänstvilliga som för en låg lön kan göra livet mer behagligt för de som har råd att betala för tjänsterna.

Familjen Bernadotte - enkla jobb?

Vad är enkla jobb eller lågavlönade jobb eller överbetalda jobb?

Samma förskönande omskrivning är "flexiblare arbetsmarknad" eller "reformerad arbetsrätt". Detta är inget annat än en omskrivning för att människor ska tvingas till att stå i beredskap för att hoppa in vid behov, men aldrig från en dag till en annan veta om man har något jobb. Det är en omskrivning av att arbetsgivaren lättare ska kunna välja och vraka, sparka eller anställa för några dagar. Det handlar om att göra arbetsmarknaden mer "flexibel" och "anpassad" efter arbetsköparens önskemål. Inte för att skapa en arbetsmarknad så att den som arbetar ska kunna känna en trygghet. Det är inte "flexibel arbetsmarknad" man vill ha, det är en "osäker arbetsmarknad" man vill ha.

Bara ordet "arbetsgivare" er en förskönande omskrivning av ordet "arbetsköpare". Dom "ger" dig inget arbete. Det är inte en gåva att få jobba. Dom köper helt enkelt din tid och din arbetsförmåga. För detta betalar dom en lön. En lön som ska vara rimlig för det arbete man utför.

Verkligheten är dessutom den att svenskt näringsliv mår bra av att man betalar rimliga löner. Ju mer löner, desto större konsumtion, desto mer får företagen sålda av sina produkter och tjänster. Så låt er inte luras av "fler enkla jobb". Det är inte "enkla jobb" dom är ute efter, det är "lågavlönade jobb" dom är ute efter. Lågavlönade som kan passa upp dom som har råd att betala. Dessutom ska helst kostnaden vara ytterligare subventionerad av alla skattebetalare. Fast betala in egna skatter för att finansiera det hela är man inte intresserad av. Läs Paradisläckan och Panamaläckan.

Gå med i Facket. Det är vår chans att göra motstånd. Fackets uppgift är att ta tillvara våra intressen. Det lönar sig!

Inga kommentarer: