måndag 9 oktober 2017

Tuff tuff sade politikern

» Sätt fart

I dagens Svenska Dagbladet har SJ-chefen Christer Fritzson skrivit ett debattinlägg med rubriken: Ingen vinst med långsamt snabbtåg. Vad det handlar om är naturligtvis den feghet som präglat både politikernas planering av svenska snabbtåg och även Trafikverkets reaktion på detta. Christer Fritzsons tankar är värda att läsa av fler. Så läs dom! Förhoppningsvis läser även de politiker som har ansvaret det hela.

Tåg
Det förslag till utbyggnad som Trafikverket lagt fram handlar ju inte om att bygga upp ett nytt svenskt snabbtågsnät. Förslaget handlar om att lite smått öka kapaciteten på järnvägen - på lång sikt. Där utbyggnaden kanske är klar om 50 år. Utbyggd till en kapacitet som borde funnits redan i dag! Trafiken på de svenska järnvägarna växer så det knakar. Det är trångt på spåren. Det går redan i dag egentligen mer trafik på spåren än vad som dessa har byggts för. Det har handlat om snålhet och snuttifiering av regeringar av alla kulörter under årtionden. Så är ju t.ex. fortfarande inte hela stambanan mellan Göteborg - Malmö (dvs mellan Oslo - København) dubbelspårig. Det är många år kvar innan detta har skett. Det är som om motorvägen E6 inte hade varit motorväg hela vägen utan grusväg lite här och där.

I de planer som gäller för det man vill kalla snabbtåg så handlar det om att göra ett liknande misstag. En liten bit här, en liten bit där och om 50 år är vi färdiga. DÅ har järnvägen den kapacitet som den borde haft i dag! Samtidigt som den byggs för en hastighet som inte räcker till. Det är en usel framförhållning. Det är en satsning som inte verkar tro på framtiden.

När de nuvarande stambanorna byggdes en gång i tiden såg våra politiker detta som en investering för framtiden. Staten lånade upp de pengar som behövdes för att stambanorna skulle kunna byggas snabbt. Dessa lån har sedan under åren betalts tillbaka genom de samhällsvinster som kunde göras. Dagens politiker vill dock inte se järnvägsinvesteringar som just investeringar. Man ser det bara som en tråkig kostnad. Ni är fega!

Snabbtåg

Snälla politiker. Sätt fart! Inse att det här är en investering som skulle ha gjorts redan för fler år sedan. Men, det är just det, en investering. Inte en otrevlig kostnad. Det är bakläxa som gäller. Det som presterats än så länge får inte godkänt. Det måste göras om, och göras om från grunden. NU!

Bygg snabbtågen så snabbt som möjligt. Låt det bli just det, snabbtåg. Och sätt igång omedelbart.

Är det uppfattat?

Inga kommentarer: