söndag 8 oktober 2017

Nils har namnsdag

» Bedragare del 325

Är det ingen som kan vara så vänlig och förklara det här med Bitcoin (och andra s.k. virtuella valutor) för mig. Hur mycket jag än försöker begripa det hela så går förklaringarna inte in i min skalle. Jag har läst och jag har lyssnat men kan inte få in i min skalle hur det fungerar. Jag läste för någon dag sedan en artikel om någon som hade en massa datorer uppställda i ett bergrum och "skapade" nya Bitcoin. Men hur det fungerar begriper jag inte. Att "värdet" växer så länge det finns intresse att betala mer än förra veckan, det förstår jag. Men, vad motsvarar värdet? Vad händer den dag då inga fler vill köpa för ett ännu högre pris? Blir det stora kraschen då?

Hur som helst så hävdar några på "track.consumer-club8.com" att mitt värde på mitt konto nästan fördubblats på en månad. Alltså måste jag verifiera mitt konto. Tycker dom att det är skumt med den höga värdeökningen? Så här skriver man:

Bitcoin-bluff
Nytt Saldo: 9.424,64 SEK

Käre sven@swl.nu

Dagens kurs har skapat en förändring i dina pengars värde.

» Värde September: 4,931.00 SEK
» Värde Oktober: 9,424.64 SEK

Pga denna stora förändring måste vi be dig att verifiera ditt konto igen.
Verifiera ditt konto och gör ditt utdrag här
Bitcoincode Finans
Meddelande om uppdatering

Som vanligt har jag testat lite. Den där adressen "track.consumer-club8.com" finns inte. Så det blir ju lite skumt. Den där länken jag ska klicka på leder till något som heter "u6122677.ct.sendgrid.net". Fast den totala adressen är faktiskt 592 tecken lång. Inte heller det här finns. "sendgrid.com" däremot är tydligen nå'n tjänst som mot betalning skickar ut massmejl. Jag har inte testat att klicka på hela länken. Jag är modig, men inte så modig.

Naturligtvis är det hela en bluff. Jag har koll på var jag har mina konton. Det finns konton lite här och där (snart dock inte hos Nordea.....). Vad som skulle hänt om jag klickat har jag ingen aning. Antingen installeras något spännande på datorn eller också vill dom bara ha mina lösenord. Det kvittar vilket. Det är ett av alla dessa bluffmejl som dagligen trillar in i mejllådan. Vanligast just nu är de här Bitcoin-bluffarna och så har jag ju vunnit en ny iPhone förstås. Jag vet inte hur många nya iPhones jag vinner varje gång Apple släpper en ny version.

Hela mejlet är undertecknat av några som kallar sig Bitcoincode Finans. En sökning på just dom ger ingen direkt träff. Men Bitcoin code beskrivs som ett bluff-program. Något som naturligtvis inte förvånar.

» Fler bedragare

Spel
Jag skriver i dag om Bluffmejl och Bitcoin. Bedragare! Ett annat område där många blir lurade är den kommersiella spelmarknaden. Vi översköljs av reklam för olika spelbolag. TV-reklamen verkar periodvis domineras av det ena spelbolaget efter det andra. Förra året lade de utländska spelbolagen ut 4 miljarder kronor på reklam för sina olika spel. Detta gör man naturligtvis eftersom man tjänar stora slantar på att lura lycksökare som hoppas på den stora vinsten. De fem största spelbolagen som finns representerade på Stockholmsbörsen gjorde en total vinst på 1,5 miljarder förra året. Det ska påpekas att en majoritet av den reklam som görs för spelbolag kommer från utländska spelbolag som egentligen inte får lov att bedriva spelverksamhet i Sverige.

Att mindre seriösa "kändisar" som Frank Andersson ställer upp och gör reklam för skiten förvånar inte. Pengar? Ja tack! Moral? Varför det? En bieffekt av den växande spelmarknaden är de olika matchfixningsskandaler som inträffat nyligen. Det handlar ju om att tjäna pengar på spel och vadslagning.

Vill du spela bort dina pengar så vänd dig till de former av spel och lotterier som finns i Sverige och där pengarna går till något vettigt som föreningsliv eller statskassan. Det finns ingen anledning att göda Maltaregistrerade girigbukar. Dom lurar dig!

Inga kommentarer: