fredag 6 oktober 2017

En glad dag

» Utmärkt

I går jublade min dotter Angeli över valet av den japansk-brittiske författare Kazuo Ishiguro till Litteraturpriset. Själv har jag ingen aning om vem han är, men litar på min dotters omdöme. I dag är det min tur att vara glad. Jag lovade ju i går att vara lite mer positiv i dag. När jag såg vart årets Nobels Fredspris skulle gå kände jag en stor tillfredsställelse. Att ge priset till ICAN - International campaign to abolish nuclear weapens är helt perfekt just nu. Just nu håller två stridstuppar på att hota världen med undergång bara för att visa att dom är den tuffaste av dom två. En ordväxling mellan Donald Trump och Kim Jong-un som om den inte varit så allvarlig och farlig faktiskt är komisk.

International campaign to abolish nuclear weapens

Detta också samtidigt som USA hotar andra länder för att förhindra oss från att ratificera FN:s konvention för att avveckla kärnvapen. Ett av de länder som fått direkta hot från USA:s Försvarsdepartement är Sverige. När Sverige har ratificerat konventionen så innebär detta ju i praktiken att Sverige inte accepterar kärnvapen på svensk mark. Ett ställningstagande som ju faktiskt är helt självklart. Men, för USA:s militär och vanliga svenska stridspittar är det ju ett hot om inte USA och NATO kan föra in kärnvapen på svenskt territorium för att använda som bas för attacker mot Ryssland

Det är dags för svensk socialdemokrati att våga visa lite mod och djäkla anamma. I Sverige bestämmer Sverige, inte Pentagon eller Vita Huset. Om det behövs så kör över Peter Hultqvist! För honom är tyvärr NATO viktigare än svensk säkerhet.

Ett stort tack till den Norska Nobelkommitten för valet av ICAN. DET gjorde ni bra!

Make love - not war

1 kommentar:

Karin sa...

Klok dotter du har. Du kan lugnt ansluta till Angeli. Ishiguros böcker är både välskrivna och fångande lättlästa.