måndag 16 oktober 2017

Alla chefers dag

» Pengar är inte allt

När man följer den politiska debatten verkar många politiker tro att människan tycker att pengar är allt. Främst borgerliga politiker verkar tro att alla samhällsproblem går att lösa genom att människor tjänar lite mer pengar eller bestraffas med lägre inkomster. Sjuka människor blir plötsligt friska och börjar jobba om det bara är riktigt stor skillnad mellan sjukpenningen och lönen. Arbetslösa får helt plötsligt ett jobb om A-kassan blir så låg att det är stor skillnad på denna och lönen. Handikappades rehabilitering styrs av hur mycket pengar dom kan tjäna. Utarbetade pensionärer låter bli att gå i pension om dom tjänar några kronor extra på detta. Likaså verkar man tro att det bara är pengarna som hägrar när entreprenörer vill förverkliga sina idéer. Allt går helt enkelt att styra med pengar. Får människor lite mer pengar så blir dom omedelbart mer produktiva och lyckliga.

Pengar är inte allt
Men, faktum är att så är det inte. Visst har pengar betydelse, men det är inte allt. Den som är sjukskriven blir inte plötsligt frisk om det är tillräckligt stor skillnad i inkomst. Det som styr är att hälsan blir bättre, att arbetet anpassas och så vidare. Pengar är en liten del i det hela. Den som är arbetslös får inte plötsligt ett arbete bara för att A-kassan blir så låg som möjligt och man dessutom straffbeskattas. Det som styr om man börjar arbeta är att det finns ett tillgängligt jobb eller att man får kompetens som gör att man kan få ett tillgängligt arbete. En ålderspensionär fortsätter att arbete om hen orkar detta, om arbetet känns så inspirerande att man vill fortsätta. Om arbetskamrater upplevs som så viktiga att man vill fortsätta att träffa dessa. Sedan skadar det ju inte att man får en liten extraslant. Men, det är inte slanten som är det avgörande.

Det som styr en entreprenör är först och främst att kunna förverkliga en idé. Alla de framgångsrika företag som finns runt om i vårt land (och runt om på vår jord) har i allmänhet inte en gång startats av någon som startat detta för att bli mångmiljardär. Man har startat upp för att man har en idé, en uppfinning, en vision om något som man vill genomföra. Det som styr är möjligheten att få detta genomfört. Inte den omedelbara drömmen om att bli mångmiljardär. Den som startar upp med den drömmen brukar snarast istället snabbt lyfta som en sol men mycket snabbt krascha igen när drömmen inte räcker.

Det är därför som borgerliga tankar om kraftiga skattesänkningar för de som redan har sitt på det torra samtidigt som de som drabbats av olika motgångar som sjukdom, handikapp, arbetslöshet osv ska bestraffas med sänkta eller indragna bidrag och ersättningar kombinerat med straffbeskattningar faktiskt inte är så framgångsrika som man tror från våra moderata och andra högerinspirerade politiker. Lönen mindre viktig för svenskar har nationalekonomen Daniel Lind kommit fram till. Främst moderaterna verkar tro att Jobbskatteavdragen löser alla problem. Det är just denna tro att det bara är pengar som styr vårt handlande som gör att Moderaterna ständigt kommer med nya Jobbskatteavdrag som lösning. Men, dom har inte den stora effekten på vårt handlande som dessa skattesänkarfanatiker tror. Den mest tydliga effekten av de införda Jobbskatteavdragen är stora luckor i samhällets inkomster. Det är därför borgerliga regeringar alltid slutar i budgetunderskott och ökade statsskulder. Att låna till skattesänkningar leder främst till nya problem. Inte till lösningar av problem.

Det finns så mycket annat som styr vårt beteende än pengar. Kära borgerliga politiker, ni kan inte fortsätta att vara så pengafixerade! Det finns andra värden!

Inga kommentarer: