torsdag 28 september 2017

Skuldsatta stackare

» Det har varit dags, men ingen vågar

Hus
Både svenska ekonomer och internationella ekonomer har under en tid tyckt att Sverige borde börja avveckla ränteavdragen. Verkligheten är dock den att ingen politiker med makt vågar vara den som tar beslutet. Den dag räntorna börjar stiga kommer avdragen kosta statskassan enorma belopp. Detta samtidig som avdragen hjälper till att blåsa upp en bostadsbubbla som riskerar spricka. Det börjar dock att röra på sig. Alla partier förutom Socialdemokraterna och Moderaterna har numera gått ut med krav på att en avveckling / minskning av ränteavdragen ska påbörjas. Även Socialdemokraterna börjar nu inse att dom måste våga ta beslutet. Verkligheten är ju den att bostadsköpare med mycket stora skulder kommer att få svåra problem den dag räntan stiger. För stiga kommer den att göra. Kommer dessutom avdragen att skäras ner samtidigt blir kostnaden för dessa ännu större. Verkligheten är dock den att att minskning skulle ha inletts redan för många år sedan.

Ett sätt att sluta blåsa upp bostadsbubblan ännu mer har ju varit kraven på amortering. Jag för min del kan inte förstå alla de bostadsköpare som INTE passat på att amortera sina lån så mycket som överhuvudtaget är möjligt nu medan räntan är så låg. Hur tänker den skuldsatta som har miljonlån i banken men inte anser sig ha råd att amortera? Vad vi vet är ju att räntan kommer att stiga. Om man inte har råd att amortera lånet i dag, hur har dom då tänkt att dom ska ha råd att betala den högre räntan i morgon? Hade man amorterat så mycket som möjligt skulle ju i varje fall den skuld som räntan räknas på bli lite lägre.

Jag är rädd för att vi kommer att få se många som får enorma problem om några år. Kraftigt höjda räntekostnader. Enorma miljonskulder. Sänkta avdragsmöjligheter av räntan. Till detta sjunkande bostadspriser. Stackare!

Lägg då till att bland annat EU:s ekonomer anser att beslutet att avskaffa Fastighetsskatten var dåraktigt och att denna borde återinföras.

Inga kommentarer: