tisdag 5 september 2017

Människosyn

» Förbjud fattigdom?

För några dagar sedan beslutade moderatghettot i Vellinge att införa ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge. Inte för att man hade några problem med tiggare i Vellinge. Men det handlade väl om att sända signaler om att fattigt folk utan tillgångar är inte välkomna till Vellinge.

Nu står det klart att Moderaterna på riksplan är på gång med att föreslå något liknande. Man verkar dock ha svårt för att få med sig sina Högerallianskollegor på tåget. - "Vi ska inte normalisera tiggeri på svenska gator och torg. Vi måste få ett stopp på detta nu" säger den moderata rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé i ett försök att förklara vad det handlar om. Men, som sagt. Högerallianskollegorna har en lite mer nyanserad syn på saken. Det går inte att förbjuda fattigdom. Det går inte att i praktiken förbjuda en människa att be en annan människa om hjälp. Man kan förbjuda människohandel, man kan förbjuda olagliga bosättningar, men kan förhindra människor att vistas i landet som inte har rätt att vistas i landet. Men man kan inte förbjuda en människa att be en annan människa om hjälp.

De nya moderaterna

Naturligtvis har man stöd från kompisarna i Sverigedumokraterna. Men det är inget att förvånas över. Vad som måste göras är naturligtvis att angripa orsakerna till att människor ser sig tvingade till att tigga. Att vi har medlemsländer i EU där människor tvingas leva under så vidriga förhållanden att valet att resa till ett annat land och tigga pengar är en mindre förnedrande försörjning än att stanna kvar är en skandal. Men det är också där insatserna ska göras. Man kan inte förbjuda en människa att be en annan människa om en tjänst eller ett bidrag. Får en rökare utan cigaretter tigga en cigg från en annan rökare? Får någon som tappat sin tågbiljett be andra om ett bidrag för att kunna åka hem? Var drar vi gränsen? Är det bara tiggare av romsk härkomst som ska förbjudas? Verkligheten är nog den att det är inte tiggaren som är problemet utan det dåliga samvete vi får när vi tvingas se någon som tigger.

Hur som helst får det mig att fundera lite på vad jag hann se på en TV-skärm medan jag väntade på en distriktssköterska på förmiddagen. Jag såg en av de tidigare tilltänkta moderatledarna, Elisabeth Svantesson, försöka placera ut de svenska riksdagspartierna på en politisk höger-vänster skala. Medan jag såg det så låg V längst ut till vänster, men mycket nära låg Mp och sedan S också. Sedan var det ett långt mellanrum på bordet innan hon placerade C och FP ungefär lika och M bara lite till höger och Kd ännu en liten bit till höger. Sedan hamnade visst Sd i mitten! Nu blir jag väl aldrig inbjuden till TV för att leka med samma bilder och placera ut dom. Men jag hade nog lagt det hela lite annorlunda trots allt.

Likheten mellan den moderata och den sverigedumokratiska människosynen märks mycket tydligt i en så'n här fråga. Visst är det så att det inte borde finnas tiggare. Det är en skam att det finns människor som tvingats sjunka så djupt att man valt tiggeriet som en utväg. Men man kan inte förbjuda fattigdom. Lika lite som man kan förbjuda egoism och girighet. Men dom får väl diskutera frågan inom Högeralliansen. Än så länge är dom ju 2 för (M+Sd) och 3 emot (C+L+Kd). Det är ju trevligt med fler frågor där det står klart att Högeralliansen är ganska oeniga. Frågan är om det blir lika lätt att domptera dom andra kollegorna för Ulf Kristersson som det tidigare var för Fredrik Reinfeldt? Ulf lär väl ha Jimmie Åkesson på sin sida och även i viss mån Ebba Busch Thor. Men jag tvivlar på att Annie Lööf eller Jan Björklund bara kommer att lyda. Den goda Ebba tyckte ju för ett år sedan att hon INTE tyckte att SD var ett rasistiskt parti. Hon fick ju äta upp det ordentligt men det säger en hel del trots detta.

Den nya Högeralliansen

Jag har fått manipulera min samlingsbild av den "nya" Högeralliansen eftersom jag fått byta ut Anna Kinberg Batra mot Ulf Kristersson. Men jag hoppas att det blev bra trots detta.

Inga kommentarer: