lördag 16 september 2017

Kyrkovalet 2017

» Gå och rösta

Björnekulla kyrka
I morgon är det val till Kyrkan. Det handlar om val till de lokala Kyrkofullmäktige, till det regionala Stiftsfullmäktige och till Kyrkomötet för hela landet. Om du är medlem av Svenska Kyrkan så har faktiskt valet betydelse för hur du vill att kyrkan ska arbeta. Det finns stora skillnader mellan olika grupperingar om hur man vill att Kyrkan ska engagera sig. Det är stor skillnad mellan de grupper, allt från Vänster och Socialdemokrater, som vill ha en öppen kyrka som välkomnar alla till ytterligheten på andra sidan som Sverigedumokraterna som ser Kyrkovalet som ett sätt att lättare få makt för att sprida sin inskränkta och rasistiska syn på medmänniskor. Sverigedumokraterna satsar stort på att försöka få makt. Man har skrapat kandidater så djupt i leden att det visat sig att många som står på SD-listor inte ens vet om att dom står på listan, inte har en aning om vad det handlar om eller verkar ha en sådan syn på verkligheten att det förvånar mig att dom ens är kapabla att själva hitta till vallokalen för att själva rösta.

Det är därför viktigt att DU går och röstar, om du har rösträtt. Jag tycker naturligtvis att du ska ge din röst åt ViSK (Vänstern i Svenska Kyrkan), men i stort sett vad som helst är bättre än Sverigedumokraterna. Det finns stora likheter mellan Vänstern och det kristna budskapet om allas lika värde, solidaritet och gemenskap som jag tycker att Svenska Kyrkan ska stå för. Jag har en gång för många år sedan kommit fram till att jag inte har någon sådan tro som gör att jag skulle vara medlem av en kyrka. Jag valde alltså för många år sedan att gå ur kyrkan. Jag har dock full respekt för de som har en annan form av tro så länge man respekterar allas rätt till sin egen tro. Hur man sedan vill beskriva denna tro är upp till var och en. Jag kan också inbilla mig att den som har en tro kan känna en trygghet genom den tron. Men jag kan inte! Alltså valde jag att lämna Svenska Kyrkan. Jag minns att den präst som tog emot mitt utträde (en av släkten Hammar om jag inte minns fel) önskade mig "Lycka till" när jag gick därifrån.

Jag har alltså inte rösträtt i morgon. Men, om du har det så tycker jag verkligen att du ska utnyttja denna rätt att påverka kyrkan. Eftersom valdeltagandet oftast är mycket lågt behövs det inte många röster för att få makt. Så gå och rösta så att inte de inskränkta, rasistiska idéer som Sverigedumokraterna företräder får makt.

Gå och rösta!

Inga kommentarer: