torsdag 21 september 2017

Internationella fredsdagen

» Make peace not war

I dag är det Internationella fredsdagen, en dag som är instiftad av Förenta nationerna. Märker ni det?

Vem är det största hotet mot världsfreden? Egentligen en ganska dum fråga att ställa eftersom vi inte har någon världsfred. Det pågår krig på många håll runt om på vårt klot. Striderna i Syrien och i viss mån Irak får ganska stor publicitet. I Afghanistan pågår ett krig som börjar bli det längsta i historien. För USA är kriget i Afghanistan det längsta kriget som dom har varit inblandade i. Dessutom verkar det inte finnas något slut på kriget. Fast i Sverige anser man det vara säkert att åka dit! I Afrika pågår flera krig. I Jemen är USA:s ledande allierad Saudiarabien inblandat i ett långvarigt och blodigt krig som nästan glöms bort. Bortglömt precis som krigen i Afrika.

Make love not war
I vår närhet pågår ett lågskaligt krig i östra Ukraina mellan ryska "rebeller" och ukrainska styrkor med stöd av högerextrema "legosoldater". Hur stor inblandningen från Ryssland är råder det delade meningar om. I Burma pågår ett krig. Osv osv.

Däremot får konflikten mellan USA och Nordkorea stor uppmärksamhet. Med två ledare (Donald Trump och Kim Jong-un) som båda främst är skickliga på att kläcka ur sig dumheter. Att höra dessa två ledare kläcka ur sig den ena dumheten värre än den andra är som att höra två femåringar bråka. Det är en förolämpning mot mänskligheten att två sådana knäppgökar kunnat komma till makten. Men faktum är att jag ställer större krav på Donald Trump än på Kim Jong-un. Den ena har valts till president i det som kallas "världens största demokrati". Den andra har "ärvt" makten i en diktatur. Det här är den konflikt jag är mest rädd för. Jag tror inte att det finns någon risk för att Nordkorea "går till attack". Dom har inget att vinna på att inleda en konflikt. SÅ intelligent tror jag faktiskt att till och med Kim Jong-un är. Däremot finns det stor risk för att Nordkorea känner sig så hotade att dom kan bli provocerade att använda sina vapen för att hinna attackera innan dom själva blir attackerade. Ju mer Donald Trump trissar upp tonläget, desto större blir risken för att Nordkorea blir övertygade om att attacken från USA är på gång, och då måste dom trycka på avtryckaren så fort som möjligt så att dom hinner göra detta innan dom utplånas. Som ju Donald Trump har hotat med.

Konflikten med Nordkorea löses inte med upptrissade hot. Konflikten löses med samtal. Nordkoreas ledare vet vad som händer misshagliga ledare som hamnar i konflikt med Pentagon och Vita Huset. Dom vet att enda chansen att överleva är att göra en attack så kostsam för USA att dom avstår. Det är därför man forcerar anskaffandet av kärnvapen och långdistansmissiler.

I den situationen är det inte rätt metod att som Donald Trump använda sitt tal inför Förenta Nationerna till att hota "ovänner" runt om i världen med krig och utplåning. Det är ovärdigt en medlemsstat i Förenta Nationerna att i FN:s församling använda denna typ av ordval. Hade gubben vetat vad skämmas är för något så borde han göra detta. Men, jag tror faktiskt inte att han vet vad skämmas är för ett ord. Att en annan av de stater som skaffat "illegala" kärnvapen var den enda som var positiv till Donald Trumps ordkrevader säger en hel del. Jag talar alltså om det beröm Israels Benjamin Netanyahu kommit med. Det är ganska talande att Israel aldrig utsatts för samma hot för att dom ska avveckla sina kärnvapen. Den situationen visar att det är inte för att förhindra spridningen av kärnvapen som Donald Trump hotar. Det är för att inte sprida kärnvapen till fel stater!

Jag hoppas att det erbjudande som tydligen Stefan Löfven i FN gett till Donald Trump om att försöka medla i konflikten kan leda till något. Det är faktiskt ett erbjudande som är seriösare och lämpligare än vad många tror vid en första anblick. Men det är ju så att Sverige representerar USA i Nordkorea. Eftersom USA inte har några diplomatiska förbindelser med Nordkorea är det någon annan som får vara representant. Sverige är, som det heter, skyddsmakt för USA i Nordkorea sedan 1955. Så Stefan Löfven, gör något! DET är mycket viktigare än att slösa pengar på svensk militär.

Make peace not war

Non Violence

Inga kommentarer: