lördag 9 september 2017

Hvad vilja väljaren?

» En siffernisse frossar i siffror

Jag svarade för någon dag på en form av "enkät" där jag skulle berätta vilket som var mitt favoritämne i skolan. Något som jag som 65-åring naturligtvis inte kommer ihåg. Men, under en period gillade jag i varje fall matte, så det kryssade jag för. I min studieplan låg senare att jag skulle läsa två terminer statistik vid Lunds universitet. Det tyckte dock inte de svenska militära myndigheterna var någon god idé så det blev bara en termin företagsekonomi och en termin nationalekonomi innan det istället blev ett år på Karlsborgs fästning. Något som nog de grönklädda ångrade bittert! Där var nog det största nöjet att studera soldaterna vid Fallskärmsjägarskolan som också låg där, som nästan alla hade mer muskler än hjärna. Det näst största nöjet var att fundera över hur berusad den officer som höll i fordonsutbildningen skulle vara vid nästa utbildningstillfälle. Fast det är klart, allra största nöjet var väl att åka hem på fredagen...

Vänsterpartiet
Men jag gillar siffror, vilket väl har märkts av den som läser Sven Tycker regelbundet. Jag tänkte därför fundera lite över olika väljarundersökningar. Jag ser t.ex. att TCO låtit Novus fråga deras medlemmar vilket parti dom INTE kan tänka sig att rösta på i kommande val. Leder gör ganska överlägset Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna. 75% av TCO:s medlemmar skulle inte kunna tänka sig att rösta på dessa båda partier. På tredje plats ligger Miljöpartiet med 60%. 58% skulle inte kunna tänka sig att rösta på Vänsterpartiet, 48% skulle inte kunna tänka sig att rösta på Liberalerna eller Moderaterna. 42% kan inte tänka sig att rösta på Centern och 40% skulle inte kunna tänka sig att rösta på Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har följaktligen också störst antal möjliga TCO-väljare. 46% skulle kunna tänka sig att rösta på S. 43% skulle kunna tänka sig att rösta på M, 38% på C, 31% på L, 30% på V, 24% på MP, 19% på SD och 17% på Kd. Undersökningen är intressant eftersom den visar på vilka möjligheter att växa som partier egentligen har. Vi kan alltså konstatera att Sverigedumokraterna nog inte har möjligheter att växa så mycket större. Även om detta gäller just TCO-medlemmar så har man nog nått max nästan. Kring 20%, sedan tycker resten mycket illa om dom.

Sedan läser jag om att man plockat ut siffror från Sifo:s väljarundersökning som görs för Svenska Dagbladet. Tittar man på småföretagare så är faktiskt Sverigedumokraterna största parti i gruppen med 28%. Moderaterna får 20%, Centern 18%, Socialdemokraterna får 13%. Sämst ligger Kristdemokraterna med 2% och Vänsterpartiet med 3%. Vad säger detta? Jo, bland annat att Högeralliansen faktiskt inte får en majoritet av rösterna från Sveriges småföretagare (vilket jag faktiskt trodde). Under förutsättning att dom inte räknar med Sverigedumokraterna i Högeralliansen, som alltså är populäraste parti bland småföretagare - "Sveriges framtid"......

En annan undersökning som gjorts av Novus visar att det inte längre är Moderaterna som har den bästa ekonomiska politiken. Nu är det istället den socialdemokratiska ekonomiska politiken som väljarna tycker är den bästa. Moderaterna ligger numera inte i topp inom något område. Miljöpartiet har bäst miljöpolitik, Sverigedumokraterna bäst politik inom lag och ordning och invandringspolitik (29%). Vilket ju innebär att 71% inte tycker att SD:s invandringspolitik är den bästa. Inom områden som sjukvård och skola leder Socialdemokraterna fortfarande. Undersökningen pekar än en gång på den moderata krisen.

Den nya Högeralliansen

Låt oss avsluta med en lite mer traditionell undersökning. Flera opinionsinstitut har presenterat sina olika undersökningar i olika tidningar nyligen. I den undersökning som Demoskop gör för Expressen har Socialdemokraterna ökat 1,9 till 30,3%, Vänsterpartiet ökat 0,6 till 8,0% och Miljöpartiet ökat 0,2 till 4,6%. Totalt går alltså de tre Rödgröna partierna upp till 42,9%. Inom det som tidigare var Högeralliansen ökar Moderaterna 0,1 till 17,3%, Centerpartiet minskar 1,7 till 11,2%, Liberalerna tappar 1,2 till 6,2% och Kristdemokraterna tappar 1,2 till 2,8%. Eftersom Kd skulle åkt ut blir det ett ras till totalt 33,7%. Sverigedumokraterna ökar 1,5 till 18,1%. Alla de fem partierna i den "nya" 5-parti Högeralliansen får då 54,6%. Ett mardrömsscenario för Annie Lööf och Jan Björklund. I den undersökning som Inizio gör för Aftonbladet hamnar både Miljöpartiet och Liberalerna under spärren samtidigt som det Rödgröna försprånget över Högeralliansen ökar.

För övrigt fortsätter Nordeas skattesmitning till Finland att prägla diskussionen. I Svenska Dagbladet konstaterar Joel Dahlberg att Nordeas ledning lyckats med något många tidigare försökt men misslyckats med. Det vill säga att få tröga bankkunder att byta bank. Flykten från Nordea försätter! Fast det vill förstås Nordea inte erkänna - än.

Säg adjö till Nordea

Nordea - Finlands största bank

Inga kommentarer: