onsdag 13 september 2017

Fem intelligenta tankar

¤ 1.   Det är uppenbart att Nordea börjar dra öronen åt sig. Jag läser att Nordeas VD Casper von Koskull kallat till ett hemligt möte med flera av bankens större ägare förutom storägaren Sampo. Det har varit AMF, Swedbanks Robur och AP-fonder bland annat som fått serverat argumenten för att flytta till Finland. Uppenbart är att många av dessa ägare inte är allt för imponerade av argumentationen. - "Det lades inte fram några nya detaljer om fördelarna med en flytt. Man får hoppas att styrelsens beslutsunderlag har varit mer omfattande än så" är kommentaren från en person med insyn i vad som sades. Det finns också ett stort missnöje med att man från Nordeas styrelse kommunicerat beslutet om en flytt som om det var helt klart att flytten ska genomföras. Det krävs dock 2/3 majoritet på bolagsstämman för att beslutet ska ge igenom. Hur som helst har jag själv i dag bokat en tid hos min lokala bank för att byta bank och flytta över lån, fondsparande, pensionssparande osv. Det är Nordea Farväl som gäller. Jag tycker du ska göra det samma.

¤ 2.   Transportstyrelsegate fortsätter växer lite. I dag står det klart att Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius avgår. Anledningen är att han redan sommaren 2014 (när han också var ställföreträdande generaldirektör) beslutade att kringgå säkerhetsföreskrifterna i samband med outsourcingen av IT-verksamheten till IBM. Det var samma sak som fick förra generaldirektören Maria Ågren att få sparken och som fått de fem partierna i den Nya Högeralliansen att avsätta två ministrar. Men det här var alltså sommaren 2014. Maria Ågren hade inte ens börjat sitt jobb som generaldirektör än. Ansvarig minister var moderaten Catharina Elmsäter-Svärd. Allt som en effekt av en från Högeralliansregeringen genomforcerad utlokalisering av IT-driften till amerikanska IBM. Jag undrar om vår nya 5-parti Högerallians fortfarande tänker driva en misstroendeförklaring mot Försvarsminister Peter Hultqvist för att han inget visste om "skandalen" - som alltså började under den förra moderatledda Högeralliansregeringen. DN:s Ewa Stenberg skriver: Säkerhetsskandalen stänker på den förra regeringen. Jag för min del tycker inte det räcker med "stänker", dom är totalt indränkta! För övrigt står det nu också klart att "outsourcingen" inte alls sparat några pengar - tvärtom kanske!

¤ 3.   2010 avreglerade den borgerliga Högeralliansregeringen Bilprovningen. Det blev "fritt fram" för privata entreprenörer att starta upp bilbesiktningar. Ett av argumenten var att det skulle bli billigare. Men det gick som det brukar när man privatiserar och avreglerar. Då, 2010, kostade en besiktning 300 kronor. I dag kostar det 450 kronor eller upp till 500 kronor. En prisökning som ligger "lite" högre än inflationen. Men ni har ju i varje fall fått fler att välja på...

¤ 4.   Vems U-båtar är det som har besökt Sverige? Svensk militär har ju hela tiden hävdat att det är ryska ubåtar när det inte varit fiskstim eller minkar. 2015 visade både fransk och tysk TV en film om Ronald Reagans psykologiska krigföring under det s.k. "Kalla kriget". Filmen är visad på flera TV-kanaler i Tyskland och även dansk TV har visat filmen. SVT köpte också in filmen och fick den översatt. Men sedan tog det slut! Kan det bero på att den svenska militären inte ville att den skulle visas? Kan det bero på att i filmen bekräftar i stort sett USA:s Marinminister under 80-talet, John Lehman och hans biträdande marinchef amiral Ace Lyons att det faktiskt främst var amerikanska U-ubåtar som gjorde besök i de svenska farvattnen. Om man ska ha mer pengar för att försvara sig mot det onda Ryssland och samarbeta mer med det vänligt sinnade USA så kan vi ju inte låta svenska folket få veta att det troligtvis inte alls var ryska U-båtar utan amerikanska U-båtar man tränade på att jaga! Men är det SVT:s uppdrag att undanhålla information som de som bor i Tyskland, i Frankrike och i Danmark kunde tåla att se. För övrigt väntar jag fortfarande på att någon kan berätta för mig vad det var för oidentifierade föremål i Gävle hamn i början på juli. Media blåste upp stort under några dagar. Militären visade mycket lite intresse. Sedan dog helt plötsligt rapporteringen utan att vi fick veta vad det hade varit. Någon som sett en förklaring?

¤ 5.   Under de åtta åren med Högeralliansregering införde man ett antal Jobbskatteavdrag, som det så vackert hette. I praktiken innebar dessa att den som var sjuk, arbetslös, pensionär osv bestraffade med högre skatt för sin ovilja att arbeta. Den Rödgröna regeringen har lovat att avskaffa straffbeskattningen av pensionärer och tar tydligen de sista stegen nu för att infria sitt vallöfte innan nästa val. Kritiken från borgerliga partier är dock hård - för att detta in skett tidigare! Bland annat Kristdemokraterna och även Centern har gått ut hårt och krävt att "straffbeskattningen" av pensionärer ska avskaffas fortare. Uppriktigt sagt borde Ebba Busch Thor och Annie Lööf skämmas öronen av sig när dom kommer med kritik för att regeringen inte fort nog avskaffar något som dom själva infört. Och skrutit över att dom infört orättvisorna har dom. Dom borde som sagt skämmas öronen av sig. Jobbskatteavdraget är ett grymt system som genomfördes av den borgerliga Högeralliansen för att bestraffa människor som blivit sjuka, som blivit av med sitt jobb eller blivit gamla. Punkt!

Inga kommentarer: