tisdag 12 september 2017

Europeiska migrändagen

» Nordea farväl

xxxxx
Samtidigt som flera olika banker och låneförmedlare rapporterar om en kraftig ökning av kunder som vill flytta från Nordea till andra banker hävdar man från Nordea att det inte går att märka någon märkbar sådan tendens. Fast, å andra sidan, vad ska Nordeas personal och talesmän säga? - "Tyvärr har vi märkt en kraftig ökning av kunder som vill lämna Nordea pga bankens beslut att flytta postboxen till Finland för att slippa betala skatter och avgifter i Sverige!" Är det någon som tror att vi kommer att få höra något sådant? Helt oberoende av hur stor kundflykten blir! Själv tänkte jag under morgondagen uppsöka min lokala bank för att diskutera överflyttning av mina banktjänster från Nordea. Jag tycker att du ska göra precis det samma.

Men lite börjar nog en viss nervositet uppenbarligen att spridas. I dag poängterar Nordea i media att det formella beslutet om flytt ska fattas av bankens ordinarie bolagsstämma i mars 2018. Då krävs det kvalificerad majoritet, dvs att 2/3 röstar för en flytt. - "Ja, det är den enkla bistra sanningen" är Nordeas svar på frågan om flytten kan stoppas. Nu är detta dock mycket osannolikt eftersom Nordeas största ägare, finska Sampo (som styrs av finska staten), har mer än 21% av rösterna. Gissa vem som är ordförande för Sampo? Han heter Björn Wahlroos! Exakt samma namn som ordföranden i Nordea! Det är knappast troligt att t.ex. svenska fondbolag och liknande kan båda upp tillräckligt mycket röster för att stoppa flytten. Privata Affärer (och Nordea själva....) poängterar mycket noga hur förmånligt det är för aktieägarna att Nordea flyttar. Banken kan ju t.ex. spara in 10 miljarder på att slippa betala avgifter och skatter i Sverige. Dom tillfaller ju aktieägarna. För det är väl ingen som tror att det är kunderna som kommer att få del av dom inbesparade kostnaderna?

Björn Wahlroos
För övrigt såg jag en förvånande uppgift. Jag har ju hela tiden gått och trott att Björn Wahlroos bodde i Finland, och att detta skulle vara ett av skälen till att han vill flytta till Finland. Jag hörde t.o.m. en intervju där han tillfrågades om detta. Han förnekade dock (helt självklart) att det var så och menade att han inte tjänade så mycket på flytten eftersom han hade så många resdagar ändå. Så ser jag att Björn Wahlroos faktiskt är skriven i Sverige! Fast det beror nog främst på att det är förmånligt att bo i Sverige för förmögna girigbukar. Sverige är ett av få länder i världen som varken har någon förmögenhetsskatt, ingen fastighetsskatt och ingen arvsskatt. Ju mer pengar man sitter på desto förmånligare är det att skriva sig i Sverige. Här ska det ju löna sig att arbeta. Och så'na förmögenheter som t.ex. Björn Wahlroos har skrapat ihop (så där en 5 miljarder kronor) har man ju arbetat ihop genom höga arbetsinkomster? Sådana förmögenheter skapar man ju inte genom att redan ha gott om pengar som kan förökas ytterligare utan någon arbetsinsats. Eller? Det är den här typen av liv man lever när har den här synen på sina kunder:

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Det finns dom som hävdar att Nordeas skattesmitarbeslut är bra för den svenska bankmarknaden. I varje är det bra för de andra bankerna som får nya kunder!

Nordea Farväl!

Inga kommentarer: