torsdag 10 augusti 2017

Splittrad glädje

» Siffernörden njuter

I dag är det en riktig höjdpunkt för en politiskt intresserad siffernörd som er bloggare. Dels har SVT presenterat sin väljarundersökning som görs av Novus och samtidigt publicerar Expressen sin undersökning som görs av Demoskop. Några partier kan glädja sig i båda fallen. Några partier får välja vilket institut dom ska lita på för att känna glädje. Några partier har inget att glädja sig åt.

Socialdemokraterna kan känna rejäl glädje. Det är uppenbart att den nya 5-parti Högeralliansens höga tonläge efter Transportstyrelseskandalen inte fått önskvärd effekt. Tvärtom! Novus ger 29,3% (+2,0) och Demoskop 28,4% (+1,4). Fast egentligen är det ju inga siffror som borde göra en socialdemokrat glad? Vänsterpartiet är kanske lite splittrade. Novus ger högst siffra, 7,6% (men -0,8) medan Demoskop ger en rejäl uppgång, men lite lägre siffra, 7,4% (+1,6). Miljöpartiet har nog inte mycket att glädjas åt. Men dom föredrar nog i varje fall Demoskop. Novus ger 3,9% (-0,6) men Demoskop ger i varje fall över spärren med 4,4% (-0,5). Totalt går det upp för de Rödgröna hos båda instituten och sammanlagt 40,8% eller 40,2%.

Sverigedumokraterna har inte mycket att glädjas åt. I Novus tappar man till 18,7% (-1,3) och i Demoskop rasar man rejält till 16,6% (-3,5). Jimmie Åkessons taktik verkar inte vara lönsam. Det är uppenbart att en del borgerliga väljare nu börjar återvända till sina moderpartier. En intressant fråga är om den utvecklingen kommer att fortsätta. Något som kanske kan rädda Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thors existens. Det är väl främst dessa båda som nu återfår sina supportrar när Sverigedumokraterna ju helt har anpassat sin politik till Högeralliansen i alla frågor utom invandringen.

Nya Högeralliansen samlad

Inom de Borgerliga partierna är nog känslorna lite splittrade. Liberalerna tappar lite smått hos båda instituten. 5,5% (-0,3) hos Novus och 6,4% (-0,3) hos Demoskop. Centern däremot kan glädja sig hur dom än gör. 12,8% (+0,3) hos Novus och 12,9% (+1,0) hos Demoskop. Man börjar närma sig Moderaterna hos Novus. Moderaterna är nog lite splittrade. Rekordlåga 15,2% (-0,7) hos Novus men hos Demoskop har nog fler sverigedumokrater vänt åter. 17,2% (+1,5) och nu åter näst störst. Kristdemokraterna är nog ganska glada trots allt. Hos Novus har man nu äntligen hoppat över 4-procent spärren och får 4,3% (+1,0) medan Demoskop har lite lägre med 4,0 (-0,5) men man var över spärren fortfarande. Totalt 37,8% hos Novus och 40,5% hos Demoskop.

Vilka slutsatser kan man då dra av dessa väljarundersökningar? Ja, en är att man nog inte ska lita allt för mycket på siffror i sådana här undersökningar. Man måste ha i åtanke att den s.k. "felmarginalen" är ganska så stor. Men vi kan dra en del slutsatser. En är att Sverigedumokraterna har en nedåtgående trend. Förhoppningsvis fortsätter detta. Vi kan också se att det uppskruvade tonläget efter Transportstyrelseavslöjandena inte lönade sig för Högeralliansen. Socialdemokraterna har en uppåtgående trend. Kan man dra slutsatsen av detta av det inte blir lika attraktivt med nya misstroendeförklaringar i framtiden? Väljarna tycker nog mest att det är tramsig plakattaktik.

Inga kommentarer: