tisdag 29 augusti 2017

Peace man!

» Internationella dagen mot kärnvapenprov

I dag är det Internationella dagen mot kärnvapenprov, en dag som instiftats av FN, Förenta Nationerna. En viktig dag att fundera över i dagarna när de båda s.k. "supermakterna" USA och Ryssland satsar stora summor på att modernisera sina kärnvapen samtidigt som den något säregna diktaturen Nordkorea känner sig så hotade av en attack från USA att man anser sig "tvingade" att satsa stora resurser på att skaffa egna kärnvapen istället för att skapa en dräglig tillvaro för den gudomliga republikens medborgare. En utveckling, som om någon trycker på fel knapp kan innebära slutet på vår civilisation.

Atombomb
Samtidigt rapporteras det att den svenska regeringen har för avsikt att skriva under konventionen om en avveckling av alla kärnvapen i världen. En underskrift som de flesta länderna på vår jord redan har gjort. Men det är något som inte faller i god jord hos militärhetsare inom främst borgerligheten. - "Det här spelar Putin rakt i händerna. Det här är inte bara att säga nej till Nato. Det här är att omöjliggöra ett medlemskap i Nato under mer än överblickbar tid, och att vi för lång, lång tid sannolikt lemlästar oss själva i säkerhetspolitiskt avseende" säger folkpa.. f'låt liberalen Allan Widman som är försvarsutskottets ordförande. Vad det handlar om när vi "lämlästar oss" är att om Sverige skriver under avtalet så innebär det att USA inte kan stationera sina kärnvapen i Sverige. Något som ju då skrämmer livet ur militärhetsarna på den borgerliga sidan eftersom det ju också då innebär att vi säger Nej till NATO. Vilket vi ju redan har gjort! Men dom här militärromantiska gubbarna (och gummorna) kommer aldrig att bli nöjda förrän den Alliansfrihet som Sverige bekänt sig till sedan 1814 avskaffas.

Peace man
Nu kommer en svensk underskrift inte kunna bli giltig eftersom den svenska Riksdagen måste godkänna detta. Där har nog militärromantikerna majoritet. Men det finns anledning att ha frågan aktuell. Vi vill INTE ha amerikanska kärnvapen i Sverige!

För övrigt kan vi notera att man från den skenheliga alliansen mellan den borgerliga Högeralliansen och Sverigedumokraterna fortsätter att vara övertygade om att dom vill avsätta Försvarsminister Peter Hultqvist. Något som jag själv personligen inte har så mycket emot. Peter Hultqvist är den mest militärhetsande socialdemokraten på länge. Kanske kan man hoppas på att Stefan Löfven byter ut honom mot någon som sitter mindre klistrad i militärens knä och kan ta tillvara andra intressen än generalernas önskan om mer pengar att leka med?

Fast visst är vi hotade? För några dagar sedan framkom att Sveriges luftrum kränkts fyra gånger av utländsk militär på kort tid. Fast det blev inte så mycket officiella protester. Något som kanske kan förklaras med att det inte bara var två ryska kränkningar men också två amerikanska kränkningar. Man kan ju inte blåsa på stora proteststormen mot USA och man kan inte heller bara blåsa på mot Ryssland om båda klantar sig.

För övrigt väntar jag fortfarande på att militären ska offentliggöra vad det var för konstiga besök i Gävle hamn i början på juli! Redan när det under några dagar var stor publicitet om mysteriet så verkade militären inte så intresserade. Sedan helt plötsligt dog intresset även i media, utan att jag har sett någon förklaring. Vad var det? Visste militären vad det var men ville inte berätta? Var det ingenting? Jag har inte sett någon offentliggjord förklaring. Någon som vet?

Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig

1 kommentar:

Stig Henriksson sa...

Klockrent!