onsdag 30 augusti 2017

Onsdag mitt i veckan

» Några korta funderingar

¤ 1.   Om ett par veckor är det val till det norska Stortinget. Norge styrs i dag av en koalition mellan Høyre (Norges moderater) och Fremskrittspartiet (Norges sverigedumokrater). Den norska invandrar- och integrationsministern Sylvi Listhaug kommer från SD:s kompisar Fremskrittspartiet. Något som satt sina spår i norsk flyktingpolitik. Som ett led i den norska valrörelsen (där högerkoalitionen har vissa problem i opinionen) åkte Sylvi Listhaug för att besöka det hemska Rinkeby i Sverige. Allt för att framhålla hur illa det gått i Sverige som tagit sitt ansvar och tagit emot flyktingar i motsats till Norges egoistiska hållning. Enligt Sylvi Listhaug är ju Rinkeby en av 50-talet s.k. "No-go zoner" dit man inte vågar sig. Den svenska migrationsministern Heléne Fritzon ställde i sista stund in sitt möte med Sylvi Listhaug efter att ha fått en varning från norska UD om att besöket handlade inte om vad man officiellt påstått. Även i Norge har Sylvi Listhaug fått kritik för sitt besök och oförmåga att skilja sina roller åt. Själv är jag dock imponerad av Sylvi Listhaugs stora mod. Här har hon pekat ut Rinkeby som livsfarligt att vistas i - och så åker hon själv dit. Det var modigt!

¤ 2.   Jag vill ge ett stort beröm till Stefan Löfven. I dag har det gjorts klart att sju mindre myndigheter ska helt eller delvis flyttas från det överhettade Stockholm. Det är bra för resten av Sverige eftersom det måste finnas offentliga administrativa jobb i hela landet. Alla de som vill ha denna typen av arbeten måste kunna hitta dom där dom bor utan att behöva flytta till Stockholm. Samtidigt är det bra för Stockholm som har stora problem med bostadsbrist, skyhöga hyror och prisökningar på bostadsrätter och mark som är orimlig. På det här sättet slår man från Regeringen flera flugor i en och samma smäll. Bättre för hela landet, bättre för Stockholm och dessutom sätter man stopp för den maktkoncentration till Stockholm som ideliga centraliseringar medför. Bra Stefan Löfven!

¤ 3.   Sedan ser jag att det är nytt bråk på gång mellan Discovery Network och den här gången med ComHem och Boxer. Det var ju inte så lång tid sedan dom hade konflikt med Telia (och Telenor) om priset. Då hotades ni av att inte få se fotbollskvalet. Gissa vad som ni nu hotas av att inte få se? Det känns som en väldig tillfällighet att kanalerna hotas av att släckas ner precis när det ska spelas fotboll. Dom vill ha bra betalt för att överösa oss med amerikansk skit och reklam så man spyr!

¤ 4.   Riktigt spännande blir striden om ordförandeposten i Moderaterna. Nu ser jag att Carl Bildt i varje fall inte stänger dörren. Jag nästan hoppas att dom väljer stofilen Carl Bildt till ny ordförande. Heja Calle!

Inga kommentarer: