fredag 21 juli 2017

Två helt olika ämnen

» Man ska inte tro på siffror

G20-toppmötet i Hamburg blev en ganska våldsam historia. Angela Merkel fick i efterhand ganska mycket kritik för att hon valt att placera mötet i Hamburg som är ökänt för att det finns en ganska aktiv grupp ganska våldsamma vänsteraktivister. Vi ska dock ha i åtanke att de flesta demonstranterna är seriösa demonstranter som kan uppföra sig.

I efterhand spreds det sedan från polismyndigheten, för att visa hur våldsamt det hela varit, siffror som berättade att 476 poliser skadats eller blivit sjukskrivna pga kravallerna. Vilket ju tyder på riktigt våldsamma kravaller. Nu visar det sig dock att när man granskat siffrorna så var det inte riktigt hela sanningen. Tidskriften Arbetaren refererar till en granskning som gjorts av BuzzFeed News och som visar att siffran var mycket lägre. Siffran 476 skadade och sjukskrivna poliser avser det antal poliser som under perioden 22 juni - 10 juli rapporterats som skadade eller sjuka. G20-mötet pågick 6-9 juli. En majoritet hade skadats eller anmälts som sjuka redan innan G20-mötet började. Under den aktuella perioden skadades 231 poliser. Utav dessa hade många blivit dåliga pga uttorkning och utmattning efter långa arbetspass och att bära tung utrustning och liknande. 21 poliser blev under kravallerna så skadade att dom inte kunde återgå till arbetet dagen efter. 2 poliser blev allvarligt skadade under kravallerna.

En svensk polisbil

Slutsats? Ta alltid uppgifter som sprids med en nypa salt. Det kanske finns ett visst syfte att sprida intryck av att något är värre än vad det var. Det är allvarligt om poliser (eller andra representanter för samhället) blir skadade när dom sköter sitt jobb. Men när man överdriver uppgifter så finns det ett syfte med detta.

Vi har just nu ett liknande exempel när det talas om Skandalen i Transportstyrelsen. Det finns de som har som syfte att göra "skandalen" värre än vad den är. När man hör vissa borgerliga politiker yttra sig så låter det som om Transportstyrelsen skickat hela sitt dataregister till Kreml. Vad som hänt är att det amerikanska dataföretaget IBM vunnit upphandlingen om att sköta service och drift av dataservrar. Dom har sedan utnyttjat bland annat datatekniker i NATO-landet Slovakien för att sköta service utan att dessa säkerhetskontrollerats. Uppriktigt sagt så tror jag faktiskt att både NATO och Kreml redan innan visste hur mycket svenska landsvägsbroar tålde och hur många olika fordon det svenska Försvaret förfogade över. Det hela är ett exempel på dåliga upphandlingar där det viktigaste varit lågt pris och snabba beslut. Men vi står INTE inför en akut invasionsrisk!

Däremot pekar det på att hotet mot vår säkerhet är inte en militär invasion. Hotet mot vår säkerhet kommer från det faktum att IT-säkerheten är dålig samtidigt som vårt beroende av IT är alldeles för stort. Vår säkerhet hotas inte av att ryska soldater i en plötslig invasion ockuperar Gotland utan vår säkerhet hotas av att våra IT-system kraschar en dag.

Och att generaldirektörer, styrelser och politiker ljuger!

» Kändes ganska skönt

Fotboll
Visst kändes det skönt att lilla Östersund körde över turkiska Galatasaray i första matchen i kvalet till Europa League och vann med 2-0. Och sedan i går lyckades spela 1-1 nere i Turkiet. Det känns alltid skönt när David slår Goliat. Är det sedan en svensk David som slår ut en turkisk Goliat blir det ju ännu bättre. Riktigt skönt måste det ha känts för kurden Brawa Nouri att få slå in det 1-0 mål nere i Istanbul som slutligt slog spiken i kistan för Galatasaray.

Till och med en ganska fotbollsointresserad, som den senior blogger som står bakom de här raderna, följde så smått hur matchen gick i går och kände glädje över resultatet. Heja Östersund!

Inga kommentarer: