torsdag 27 juli 2017

Sjusovardagen

» Politisk pajkastning på lägsta nivå

Uppriktigt sagt så tycker jag faktiskt att de 5 högerpartiernas partiledares hot om misstroendevotum mot tre av regeringens ledamöter är politisk pajkastning på absolut lägsta nivå. Jag kan möjligen förstå misstroendevotum mot ansvarig minister, alltså Anna Johansson. Men att välja ut även Anders Ygeman och Peter Hultqvist handlar om en vilja att få debatten att handla om något annat än vad den egentligen borde handla om samtidigt som man får en chans att kasta skit. Jag vill poängtera att jag är ingen älskare av varken Anders Ygeman eller Peter Hultqvist. Snarare tvärtom! Jag hade gärna sett att dom fick respass.

Politisk pajkastning
Vad debatten i dag verkligen skulle handla om är de beslut som den borgerliga Högeralliansregeringen fattade om att inte låta Trafikverket sköta IT-verksamheten till Transportstyrelsen längre utan istället sälja ut den till billigaste privata företag. Detta är alltså beslut som fattades av just de politiker som nu river upp jorden i besvikelse över att dom inte informerats om att SÄPO och militären i mer än ett år utrett skadeverkningarna av deras beslut. I juni 2015 ifrågasatte Transportstyrelsens revisorer det lämpliga i hur outsourcingen hade genomförts (alltså för mer än 2 år sedan). Styrelsen valde då att inte agera. I denna styrelse sitter även borgerliga representanter. I januari 2016 (alltså för mer än 1½ år sedan inleddes en förundersökning av polisen mot GD:n och SÄPO osv utredde skadeverkningar.

Att "skandalen" inte blivit allmänt känd anses av många egentligen vara bra eftersom detta underlättat SÄPO:s och ÖB:s utredning. Och det är ju egentligen detta som de fem högerpartiernas misstroendeförklaring handlar om. Att dom inte fått veta.

Den största skandalen är den borgerliga Högeralliansens beslut av sälja ut Transportstyrelsens register till lägstbjudande!

Själv hoppades jag faktiskt på att Stefan Löfven i dag skulle förklara att regeringen avgår och att det nu var upp till Anna Kinberg Batra att bilda en ny regering. Detta var nog vad man från moderathåll allra mest fruktade. Eftersom detta hade tvingat de fem högerpartierna (M + C + L + Kd + Sd) att ta ett ansvar som man inte var villiga till att ta. Annie Lööf och Jan Björklund har ju deklarerat att man inte är villiga att bilda en regering som är beroende av Sverigedumokraternas aktiva stöd. Något som ju en sådan regering skulle vara. Nu valde tydligen inte Stefan Löfven denna utväg. Inte än i varje fall. Jag hade tyckt att det vore lämpligt att överlämna Svarte Petter till Anna Kinberg Batra!

Över till något annat. Jag ser att det privata vårdbolaget Attendos vinst för andra kvartalet blev lite bättre än förväntat, 228 miljoner kronor. Däremot var omsättningen lite mindre än förväntat, 2.744 miljoner kronor. Dvs varje hundralapp som Attendo fakturerar så är drygt 8 kronor ren vinst. Det är i allmänhet våra skattepengar det handlar om. Det är väl bra att skattepengarna går någonstans. Privatisering av offentlig verksamhet är ju så bra. Se på Transportstyrelsens IT-verksamhet t.ex.

Attendo

Kanske inte det bästa exemplet förstås...

Inga kommentarer: