onsdag 26 juli 2017

Politisk pajkastning

» Det syns på AKB hur lycklig hon är

Egentligen borde en politisk blogg som Sven Tycker faktiskt ägna hela dagen åt dagens stora politiska samtalsämne. Anna Kinberg Batras myspys i TV! Jag menar alltså den stora glädje man kunde se att Anna Kinberg Batra kände när hon kunde diskutera någon annan politisk fråga än hennes egna politiska framtid. Transportstyrelseskandalen tycker jag dock har förvandlats till en ren politisk pajkastning. Man försöker helt enkelt med hjälp av Sverigedumokraterna att förvandla två riktiga skandaler till en helt annan skandal.

Turturduvor
Den stora skandalen är den privatiserings- och outsourcingiver som präglar stora delar av svensk offentlig verksamhet. Verksamheter SKA lämnas ut på entreprenad och detta till den som bjuder lägst. Oavsett om det är en fördel eller egentligen en nackdel. Den stora skandalen är att man på Transportstyrelsen ens kom på tanken att lägga ut så känslig verksamhet på anbud till lägstbjudande och sedan till råga på allt låter det gå till ett utländsk företag. Det ligger mycket i den KU-anmälan mot den förra Högeralliansregeringen som Vänsterpartiet lämnat in för att ha drivit igenom outsourcingen. Under Högeralliansregeringen röstade Vänsterpartiet 2010 Nej till den proposition som gjorde det möjligt att outsourca sådana här känsliga uppgifter till utlandet.

Den andra stora skandalen är naturligtvis att man sedan vid överlämnandet av verksamheten till det amerikanska IT-bolaget IBM hade så bråttom att man var villiga att tumma på lagar och regler.

Skandalen är INTE att ärendet inte blev offentligt när SÄPO osv började nysta i det redan i början av förra året. Snarast visar detta att man så fort man fick kännedom om dumheterna började vidta åtgärder för att minska skadeverkningarna. Hade skandalen nått media för mer än ett år sedan, innan utredning var klar, hade med största säkerhet skadorna blivit ännu större.

Men, Anna Kinberg Batra slipper diskutera sin egen framtid som partiledare under en period. Ebba Busch Thor slipper diskutera hur Kristdemokraterna ska överleva nästa val. Jan Björklund slipper slåss med näbbar och klor för att behålla jobbet. Och Annie Lööf...

Men debatten om privatisering kommer att fortsätta. I dag argumenterar Svenska Dagbladet på ledarsidan för att sälja ut fler statliga verksamheter. Bland annat tycker en Lydia Wålsten att Vattenfall och Postnord borde göras av med eftersom dom går med förlust. Fast den goda Lydia glömmer i sin argumentation att berätta varför Vattenfall och Postnord har problem. Kommer ni ihåg en centerpartist som hette Maud Olofsson? Hon var Näringsminister i en tidigare Borgerlig regering. Efter detta har hon fått titeln att vara Sveriges dyraste minister - någonsin. Hon tyckte att Vattenfall och Posten skulle ge sig ut i världen. Alltså köptes det holländska bolaget Nuon upp. Det köptes kolgruvor i Tyskland. Svenska Posten slogs ihop med den danska. Och här har det sedan rullat bort tiotals miljarder och ännu många fler tiotals miljarder av svenska folkets slantar. Så mycket att beloppen är obegripliga. Fast Maud Olofsson vägrade att ens infinna sig i Konstitutionsutskottet för att förklara sig. Där rök det pengar. Att Maud Olofsson ens har mage att visa sig offentligt efter det här är ett av mänsklighetens mysterier.

Att, som Lydia Wålsten tycker, privatisera viktiga samhällsfunktioner som Posten. Att helt överlämna myndighetsutövning som Bilprovningen till privata intressen. Det övergår mitt förstånd. Här handlar det om att privatisera för privatiserandets egen skull. Inte för att det ska bli bättre. Efter skandalen i Transportstyrelsen borde Lydia dra sig tillbaka och fundera en gång till över hur lämpligt det hela vore.

Sveriges stolta flagga
Låt oss istället glädjas. Sverige är Det godaste landet på jorden enligt Good Country Index. - " Sverige blir det bästa eller det godaste landet när det kommer till att tjäna folkets intressen, samtidigt som man undviker skadliga effekter på andra länder och miljön" visar indexet. - "Enligt indexet gör Sverige, i relation till ekonomins storlek, mer gott och mindre skada än något annat land." Sträck på er! Känn er stolta! Sverige vinner före Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Schweiz, Tyskland, Finland, Frankrike, Österrike och Kanada.

Räta på ryggen och känn er stolta. Vi har uppnått mycket, även om det finns mer kvar.

För övrigt ser jag att Svenska småföretagare har allra mest förtroende för Skatteverket av alla de myndigheter som undersökts. I botten ligger mina egna olika arbetsgivare, Migrationsverket, Försäkringskassan och Kommunerna tillsammans med Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöinspektionen. Det måste vara trots mina insatser där och inte på grund av dom!

Inga kommentarer: