måndag 17 juli 2017

Internät

» IT på gott och ont

För några dagar sedan läste jag en krönika i Expressen skriven av "mediaprofilen" (det kallas tydligen så om man främst är känd just för att man är just känd) Calle Schulman som tyckte att vi som är över 40 är en helt förlorad generation när det gäller sociala medier. Jag har förtvivlat försökt hitta krönikan genom att söka på Expressens sajt. Men det har varit helt meningslöst. Om detta beror på att jag är över 40 och inte begriper sån't här eller om det kanske beror på att Expressen skäms över det hela vet jag inte. Kanske beror det bara på att sökfunktionen på Expressen är usel. Kanske är den skapad av någon över 40? Hur som helst hittade jag den slut på annat sätt. Så läs gärna 37-åriga Calle Schulmans tankar om alla oss över 40 år, som är en helt tappad generation.

Själv håller jag nog mer med Aftonbladets Jan-Olov Andersson som i sin krönika istället tycker att de som är under 40 borde avkrävas mobilkörkort eftersom allt för många inte klarar av att sköta mobilen. Jag är dock inte helt övertygad om ifall det går en gräns just vid 40. Men Jan-Olovs gräns var nog främst en markering mot Calles 40-års gräns.

Mobilberoende
Men det finns helt uppenbart en stor grupp användare av vår teknik som inte har tillräcklig mognad. En del handlar om det rent praktiska användandet av den tekniska prylen smarttelefon. Människor i dag har blivit mobilberoende! Väldigt många verkar ha blivit så mobilstressade att dom inte klarar 10 minuter utan att uppdatera sig om vad som händer. Många gånger känns det som om Homo Sapiens har fått en mobiltelefon inopererad i handen. Man MÅSTE hålla mobilen framme och vara upptagen av denna när man promenerar, kör bil eller bara sitter och umgås med andra. Dvs man umgås inte utan var och en sitter med sin mobil uppe. Jag har flera gånger varit nära att cykla på människor som är så inne i sin mobilanvändning att man inte har en aning om vad som pågår i omgivningen. Det räcker inte ens att ringa på cykelklockan. Lyckligtvis är min cykel utrustad med en rejäl kinesiska cykelklocka inköpt i Kina. Den hörs kan jag berätta! Jag har sett människor gå rakt ut framför bilar eftersom dom är upptagna av sin mobil. Jag har varit nära att bli påkörd av bilister som är helt upptagna av sina mobiler. Skulle dessa två mötas är katastrofen ett faktum.

En smart mobiltelefon är ett utmärkt hjälpmedel vid många tillfällen. Men det finns faktiskt en värld utanför mobilvärlden. Försök att leva i den världen lite då och då också!

Mobilvarning
Ett annat exempel är vad vi uttrycker på nätet. För några dagar sedan blev kändisen Katrin Zytomierska åter känd för sin (o)förmåga att uppföra sig på nätet. Om detta ska skyllas på att hon är över 40 eller under 40 vet jag inte eftersom hon är just 40. För att göra reklam för sina bantningsprodukter skrev hon: - "Jag inser att det inte är mode att vara smal överallt. Det är nog bara i vissa städer som det är mode. Här är det inte mode. Hade jag bott i en förort eller vilken stad som helst i Sverige förutom Stockholm så hade jag nog verkligen inte bantat mer utan känt mig väldigt nöjd just nu. Tur att jag bor på Östermalm där tjejerna är väldigt smala för jag känner mig inte alls nöjd så här." Vilket naturligtvis tyder på en total omognad. Å andra sidan är detta ju inte första gången hennes sätt att uttrycka sig på nätet skapar en skandal. Den här gången fick hon svar på tal från från flera håll. Jag för min del tror att det här främst handlar om missbruket med alla kommersiella bloggar och liknande. Där man helt enkelt skriver det man räknar med att tjäna mest pengar på att skriva. Katrin Zytomierska sålde sig ju under valrörelsen 2010 till Moderaterna för att mot betalning skriva vänligt om dom på sin blogg. Allt för pengarna! Hon är ju inte den enda "bloggerska" som egentligen inte skriver en blogg utan främst skriver reklamtexter mot betalning. Andra är t.ex. Blondinbella. Undrar vad det beror på att så många av dessa "bloggare" som säljer sig har kopplingar till Moderaterna? Är det för att det är ett parti för de som vill ha ännu mer pengar och är villiga att tänja på moralen för att skaffa mer pengar?

Ett annat fenomen är alla hot och alla lögner som sprids på nätet. Men det finns ju mycket spännande också på nätet. Ni har väl inte missat alla övervakningskameror som tydligen hackats och där vi "live" kan följa vad som händer runt om i vår omgivning. Spännande? Nä, mest skrämmande!

Enkelt uttryckt kan man uttrycka det som att Internet inte har mognat och att dess användare egentligen inte är mogna att använda det. Sedan kvittar det om man är över eller under 40!

Hur som helst är det ju tur att det finns så mogna Internetanvändare som er bloggare som aldrig gör övertramp, aldrig missbrukar nätet, aldrig ljuger eller på något sätt gör fel. Jag är över 40... Alltså behöver jag inget körkort. Men jag tillhör ju en tappad generation förstås.

Inga kommentarer: