fredag 14 juli 2017

Det ger mig migrän

» Maskerad och något viktigare

Om nu någon mot förmodan lyckats missa det så är det alltså i dag vår blivande regents 40-åriga födelsedag. Vickan har haft födelsedagskalas och media, politiker och allmänhet krälar som vanligt underdånigt på marken. Hur som helst har jag alltså inget personligt emot Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte. Så Grattis på födelsedagen! Låt oss hoppas att du den dag då du får överta tronen har tillräcklig styrka för att abdikera. Det skulle nog både du själv, dina barn och vår demokrati må bra av. Själv undrar jag om födelsedagsfirandet var någon form av maskerad. Så här såg brorsans fru och din syrra ut. Sätter man så'na "skapelser" på huvudet så måste det vara någon form av maskerad. Hoppas ni hade roligt Sofia och Madde! Hoppas att det inte var mina skattepengar som betalade dom här missfostren!

Kunglig maskerad

Istället vill jag gå över till något viktigare. Svenskens förhållande till körkortet. Det finns mängder av människor i vårt land som tydligen en gång i tiden skaffat sig ett körkort men som verkligen inte borde ha rätt att framföra fordon på annan plats än inom inhägnat område. Jag talar dels om alla de som verkar tro att bilen (och motorcykeln) är en leksak. För gaspedalen finns bara ett läge - i botten. Hänsyn till andra har man ingen aning om. Vi har sedan alla de som skaffat sig ett lyxåk med enda syfte att köra runt och visa upp att man har råd med en bil för en miljon. Som dessutom kan låta rejält när man trycker gasen i botten. Vi har även dom här som inte kan hålla sig nyktra när dom kör.

Men det jag främst vill tycka till om är den tro som många verkar ha att rätten till sitt körkort är en mänsklig rättighet. För några dagar sedan hade vi mannen som åkt fast för en rejäl fortkörning och därför får körkortet indraget. Tillsammans med arbetsgivaren begär han att få behålla körkortet eftersom han behöver det i sitt jobb. Själv tycker jag faktiskt att han skulle tänkt på det lite tidigare. Innan han for fram i över 140 km/tim. Det är inte ett misstag, det är medvetet. Han visar ju att han är en fara i trafiken. Saken blir nästan ännu värre om han dessutom kör mycket i tjänsten. Det finns inget som säger att han har bättre omdöme då.

En annan kvist på den grenen läser jag om i ett par artiklar i dagens tidningar. Det handlar om läkarnas skyldighet att rapportera de som pga sjukdom faktiskt inte borde fått behålla sitt körkort. Antalet person som får sitt körkort indraget pga sjukdom ökar visserligen, men det är uppenbart att mörkertalet är stort. Det kör omkring många i trafiken som faktiskt pga sin sjukdom inte borde ha rätt att köra omkring i bilar. Många av dessa har frivilligt begränsat sin körning och kör mycket försiktigt. Men, mörkertalet är stort.

Huvudont
Låt mig ta mig själv som exempel. Jag har visserligen inget körkort. Något som jag nog är tacksam för. Hade jag haft ett sådant och gjort mig beroende av det hade jag nog inte velat erkänna att mina migränproblem skulle gjort mig till en fara i trafiken. Jag får regelbundet en form av migränanfall som gör att jag under några minuter förlorar kanske hela synen på ena ögat. Det är anfall som kommer utan förvarning och det kanske tar 10-15 sekunder innan hela synen är borta. Efter några minuter har det gått över, men jag fasar för vad som kunde hänt om jag legat och kört i maxfart på motorvägen och kanske höll på med en omkörning om anfallet kommit precis då. En annan typ av migränanfall gör att jag blir yr. Jag brukar beskriva det som att jag inte är fysiskt yr, men psykiskt yr. Jag vet att jag finns, men känner mig inte fullt medveten om vem jag är eller vad jag gör. Även dessa anfall kommer helt utan förvarning och varar kanske bara några minuter. Men hur lämplig är jag som bilförare just när anfallen kommer?

Jag har ju pratat många gånger med en hel del läkare om de här anfallen. Men inte vid ett enda tillfälle har någon läkare ifrågasatt min lämplighet att köra en bil. Inga uppföljande frågor i den riktningen. Jag är ju tacksam för att jag inte har körkort. Jag vill inte befinna mig i trafiken och möta någon annan som just då får ett liknande anfall.

Körkort är ingen mänsklig rättighet. Det finns alldeles för många i trafiken som inte borde ha körkort. Det kan bero på okunskap, brist på omdöme eller medicinska skäl.

Inga kommentarer: