måndag 24 juli 2017

Bidragssamhället

» Tänk så förmånligt ordnat

Jag ser i en artikel i Svenska Dagbladet att antalet svenskar som flyttar till solen i t.ex. Spanien ökar. Under första kvartalet i år gjordes det 940 bostadsköp av svenskar i utlandet. En ökning med 55% från för ett år sedan. En hel del på ålderns höst (för att sedan återvända hem när hälsan börjar ge med sig...). Men också andra. Fast det är nog inte metallarbetare, brevbärare, vårdbiträden eller annat löst folk som har råd med det.

ROT- och RUT-subventioner
Ett sätt att finansiera ett bekvämt liv på Rivieran är att låta svenska skattebetalare subventionera det lata livet. Bidragen i form av ROT- och RUT-avdrag i utlandet har ökat med 40% på några år. För det är väl bekvämt? Tänk att få de svenska skattebetalarna till att subventionera städningen och gräsklippningen vid sitt sommarchateau på Rivieran, det är inte illa. För det är faktiskt så ordnat att du som svensk kan få ROT- och RUT-bidrag även om det utförs av personer i andra EU-länder och på bostäder placerade i andra EU-länder. Tänk så praktiskt!

Svenska pensionärer kan till och med åka ner till Spanien eller Frankrike och jobba, delvis finansierat av ROT- och RUT-bidrag på sommaren. Företaget Goveteran har specialiserat sig på det här och dom har ca 10% av sin verksamhet på platser som Malaga och Alicante i Spanien.

Visst är det väl använda skattepengar? Som skapar sysselsättning i Sverige? Det finns ett skäl till att ROT- och RUT-bidragen utnyttjas mycket mer i de välbeställda moderatghettona där man har råd att få sin uppassning skattesubventionerad än bland gamlingar som skulle behöva hjälpen mycket mer men inte har råd att utnyttja bidragen. Vi har helt enkelt fått en grupp bidragsberoende miljonärer i Vellinge, Danderyd och liknande kommuner. Vi kan förstå varför moderaterna kämpar för en utvidgning av bidragen, samtidigt som man protesterar mot begränsningar.

Använd pengarna till att subventionera hjälpen till de som behöver den, inte till att subventionera den till de som har råd att betala för den!

Inga kommentarer: