fredag 30 juni 2017

Slut på månaden

» Sju viktiga tankar

¤ 1.   I går citerade jag LO:s Karl-Petter Thorwaldssons mycket talande beskrivning av vad som ligger bakom Sverigedumokraternas (och liknande partier runt om i Europa) framgångar. En lika bra förklaring presenterar Göran Greider i dagens Metro:
- "Men jag ropar högt till alla mesiga sossar och självgoda liberaler: Välkommen till den nyliberala värld som ni har skapat där all socialistisk ideologi utraderats, ojämlikheten rusar och de samhällsklasser som har minst makt knappt har någon däruppe att lyssna på - då går det så här."
Jag tror inte att var femte svensk är rasist, det är bara en liten innersta skara inom Sverigedumokraterna som är äkta rasister. De flesta är helt enkelt bara besvikna på utvecklingen och känner att det är dom som drabbats när eliten roffat åt sig. Då måste man skylla på någon. Men Sverigedumokraterna är ett högerborgerligt parti så en röst på SD är en röst på en ännu mer nyliberal politik för att ytterligare göda de som redan har sitt på det torra. Den rösten löser inte problemet, den förvärrar problemet.

¤ 2.   Jag ser att man döpt om uttrycket "Att trampa i klaveret" till det lite mer aktuella uttrycket "Att trumpa i klaveret"! Senaste Trumpet i klaveret från Donald är väl hans angrepp via Twitter på TV-programledaren Joe Scarborough. Ett angrepp som var så grovt att till och med en uppsjö av republikanska politiker tagit klart avstånd och kraftigt kritiserat Donald Trump. Kan ni tänka er vad som hänt om Stefan Löfven på kvällen gått ut offentligt med grova förolämpningar mot en av SVT:s politiska kommentatorer? Fast "trumpen i klaveret" tar fokusen från allt det bra han genomför tycker Svenska Dagbladets Sandra Johansson. Det är ju också ett sätt att se på saken.

¤ 3.   Jag noterar att de djupa gräsrötterna inom Sverigedumokraterna är irriterade på partiets ledning (alltså Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson) för att man är elaka mot Kent Ekeroth. Bara för att man är ut och i fyllan slåss i krogkön så är man väl inte olämplig till att vara rättspolitisk talesman för partiet. Det är väl bara lite "studiebesök i verkligheten" som den gode Kent sysselsatt sig med. Han menar ju inget illa med sitt liv. - "Det är Mattias som pekar med hela handen, sedan ryker folk" skriver tvillingbrorsan Ted nere från Ungern. - "Mattias gör allt för att få en ministerpost. Kolla all politik vi svängt eller urvattnat för att göra Anna Kinberg Batra glad. Sen offrar han vilken partikollega som helst" säger en annan ur gräsrötterna. Allt för att fjäska in sig hos Moderaterna! Det är säkert den här typen av reaktioner som SD-ledningen varit rädda för och därför låtit Kent Ekeroth hållas så länge. Bara fortsätt bråka, tycker jag!

¤ 4.   För övrigt är ju inte nassar, rassar och annat löst folk så farliga. Så länge man inte är muslim är man ofarlig. Undrar om en ung islamist med IS-symboler på sin bil och som flera dagar i rad kört ned demonstrationsplakat och slutligen nästan kört ner demonstranter också för att slutligen beväpnad med pepparsprej och kniv attackerat människor hade släppts fri efter några timmar. Är man nasse blir man det. Jag har tyckt till om de här incidenterna tidigare. Men läs gärna de här raderna.

¤ 5.   Jag har ju flera gånger haft lite synpunkter på vår rätt att klä oss som vi vill. Det är uppenbart att det är stränga regler om sådant. Men i dag läser jag om två positiva framsteg på det området. När busschauffören Göran Sandberg inte fick ha shorts på sig i värmen för sin arbetsgivare så tog han helt enkelt på sig kjol istället. Eftersom de kvinnliga busschaufförskollegorna hade en kjol i sin uniformsgarderob så lånade han tydligen en sådan, och då kunde arbetsgivaren inte säga Nej. Bra gjort Göran!

¤ 6.   Vidare läser jag att det brittiska parlamentet nyligen slopat sitt krav på att manliga ledamöter ska ha kostym med slips på sig. Liberaldemokraternas Tom Brake var den förste som utmanade de urtidsenliga reglerna. Jag har sagt det flera gånger tidigare och säger det igen. Även om det finns dom som helt uppenbart tycker annorlunda så vill jag upprepa. Ingen, jag säger INGEN, ska lägga sig i hur vi klär oss. Varken i Sverige, Storbritannien, Danmark, Somalia, Afghanistan, Saudiarabien, Iran eller Kina. Ingen, varken präster, etikexperter, talmän, politiker eller någon annan med makt. Undantag är när ett visst arbete ställer krav. Det kan vara skyddsskäl, det kan vara hygienskäl, det kan vara för att kunna identifieras och så vidare. Men för övrigt ska INGEN lägga sig i hur vi klär oss. Hur opraktiskt, fult, töntigt, omodernt eller vad vi nu tycker att det är. Klär er som ni vill!

¤ 7.   Slutligen läser jag att nu vädjar till och med myndigheterna i Afghanistan om att Sverige ska stoppa utvisningarna till Afghanistan. - "Skicka inte fler människor till Afghanistan nu" vädjar Afghanistans vice flyktingminister Alema Alema. Afghanistan är inte säkert, läget har kraftigt försämrats och Afghanistan har inte möjligheter att ta emot ungdomarna. Sätt stopp NU! Vad väntar du på Morgan Johansson? Eller principerna är viktigare än mänskligheten? Du borde skämmas för att kalla dig socialdemokrat!

Inga kommentarer: