måndag 8 maj 2017

Vive la révolution

» 65 - 35

Vive la révolution
Det här är vinnarsiffrorna för Emmanuel Macron i det franska presidentvalet över Nationella frontens Marine Le Pen. Det är faktiskt den mest överlägsna segern i ett franskt presidentval sedan Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen förlorade presidentvalet 2002 mot Jacques Chirac med 82-18. Gårdagens seger var ju faktiskt större än vad opinionsundersökningarna pekade på. Bland fransmän i Sverige, som röstade, vann Macron med 95-5.

Fast, jag är tveksam till att det är rätt att använda ordet "vinna" i det här fallet. Snarast var det nog Marine Le Pen som förlorade. Många fransmän röstade på Emmanuel Macron för att förhindra att Marine Le Pen skulle vinna. - "Vad som helst, bara inte hennes fascism!" Det var en tanke hos många fransmän. Valresultatet var alltså mer en missräkning för högerextremismen än en seger för Emmanuel Macrons marknadsliberalism. Nu återstår att se vilka möjligheter han har att leverera alla sina just marknadsliberala vallöften. Han behöver ett parlament som lyder.

Hur som helst ska vi glädjas åt att Putin i Ryssland inte fick utdelning på sin investering. Att Donald Trump i USA inte fick se sin drömkandidat vinna. Och att Jimmie Åkesson inte fick en fransk framgång att peka på och använda i sin propaganda. Högerextremisterna förlorade och fick till och med sämre resultat än vad opinionsundersökningarna pekade på. Tack fransmän! Det var inget bra val, men alternativet hade varit mycket värre.

Följ fransmännenes exempel nästa år. Ge den högerextrema rasistiska fascismen respass!

Inga kommentarer: