onsdag 10 maj 2017

Tro inte på allt

» Alternativ fakta

Uttrycket Alternativ Fakta har ju blivit ett allmänt begrepp. I korthet innebär Alternativ Fakta egentligen lögner som sprids under förevändning att vara sanningar. I dagens snabba nätvärld sprids lögner snabbt och får en stor spridning av aningslösa och lättlurade individer. Via kanaler som Facebook, Twitter och så vidare får falska nyheter snabb spridning när aningslösa användare sprider vidare utan att göra någon som helst koll av fakta och utan ens tänka efter vad som är rimligt. Donald Trump kallade det hela för Alternativ Fakta, men det handlar helt enkelt om rena lögner.

Frågetecken
Det enda sättet som får stopp på spridandet av alla lögner är att vi användare helt enkelt funderar en extra gång innan vi sprider vidare. Det är alltså viktigt att inte klicka på "Dela" utan att fundera först.

Ett exempel på spridare av lögner som inte funderat före är uppenbarligen den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson. Nyligen spred han vidare en Tweet om den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, som visade sig innehålla faktafel. Detta är naturligtvis något som ALLA kan drabbas av. Men, Jan Ericson hade uppenbarligen inte ens läst den artikel han hänvisade till och därmed ännu mindre kontrollerat om tweeten var korrekt. När den journalist som skrivit den ursprungliga artikeln påpekade för Jan Ericson att den tweet han spred vidare inte innehöll sanningen skyllde han på att han ju inte kan betala för att läsa alla artiklar: - "Nej, länkar du till låst artikel får du skylla dig själv om fakta inte uppmärksammas. Kan inte hålla på att betala för alla länkar!" Kära Jan Ericson. Sprider du vidare saker så är det faktiskt ditt ansvar att på ett någorlunda trovärdigt sätt kontrollera att det du sprider vidare är sant. Har du inte kunnat läsa artikeln så ska du nog inte sprida vidare heller. Som riksdagsman har du dessutom ett ännu större ansvar än oss andra. Jag trodde faktiskt att Moderaterna hade någon form av kvalitetskontroll av de personer man sätter upp för val till en så pass viktig arbetsuppgift som att sitta i Sveriges Riksdag. Uppenbarligen inte!

Var ALLTID kritisk till vad du läser. Förutom här på Sven Tycker, här sprids aldrig lögner eller överdrifter. Här utelämnas aldrig någon information. Här dras aldrig några förhastade slutsatser. Här förvrängs aldrig någon fakta. Allt som står här är ytterst objektivt och kan alltid litas på! Ja, eller något åt det hållet i varje fall.......

- - - - - - - - - -

Jan Ericsson har hört av sig och kommenterat vad jag skriver här ovan. Hans rättelse kan läsas här.

Inga kommentarer: