fredag 19 maj 2017

Lite juridik

» En präktig skandal

Wikileaks
I dag kom det formella beslutet om att utredningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange för påstådda sexbrott i Sverige läggs ner. Julian Assange har ju varit anklagad för bland annat våldtäkt, brott som ska ha begåtts 2010. Det har hållits förhör med Julian Assange medan han var kvar i Sverige varefter utredningen lades ner. Men, den har senare öppnats upp igen men då fanns Julian Assange inte kvar i Sverige. Han har vägrat att återvända till Sverige för nya förhör om han inte får garantier för att Sverige inte ska lämna ut honom till USA där hans ansvar för Wikileaks gör att han misstänker att han riskerar ett långt fängelsestraff. Efter många turer har Julian Assange nu suttit på Ecuadors ambassad i Ecuador i åratal för att förhindra att Storbritannien ska utlämna honom till Sverige som han hävdar sedan riskerar att utlämna honom till USA. Samtidigt har den svenska åklagaren vägrat förhöra Julian Assange om han inte åker till Sverige.

Hela ärendet är en enda stor skandal. Om Julian Assange är skyldig till de brott han anklagats för eller möjligen bara har en vidrig kvinnosyn tar jag inte ställning till. Många som begriper sån't här bättre än mig och som läst den utredning som finns hävdar dock att det är mycket tveksamt om det hade gått att få till stånd en fällande dom.

Hur som helst är det en skandal av den svenska åklagarmyndigheten att man låtit ärendet hålla på så här så länge utan att det blir något avslut. Det har handlat om ren prestige, och hävdar många, bara om ett sätt att få honom till Sverige så att man kan utvisa honom till USA. Det har blivit en rejäl skandal. Julian Assange har i varje fall genom sin vistelse på Ecuadors ambassad fått ett straff för sin eventuella kvinnosyn som vida överskrider det straff han möjligen skulle kunna fått i Sverige för eventuella sexbrott.

Det är många som har anledning att skämmas, inte bara Julian Assange!

Inga kommentarer: