tisdag 9 maj 2017

Linderödsgrisens dag

» En hand har fem fingrar

Gammal telefon
¤ 1.   Hur många av er uppskattar att bli uppringd av en telefonförsäljare? Finns det något mer irriterande än att bli uppringd av en pratglad telefonförsäljare? Jag har anmält mig till "Nix-registret" så jag får gissningsvis färre irriterande telefonförsäljare på tråden. Men att slippa helt? Nänä! Dels så får ju det företag som jag redan är kund hos lov att ringa upp mig för att lura på mig mer. Se'n finns det ju dom där totalt oseriösa lurendrejarna. Mitt standardsvar när dom ringer är att omedelbart berätta: - "Jag nappar ALDRIG på erbjudanden från en telefonförsäljare. Det kvittar hur förmånligt ditt erbjudande är, jag nappar ALDRIG på ett erbjudande via telefon". Den här metoden fungerar i stort sett alltid. Skulle det inte fungera, lägg på luren! Jag försöker att inte vara otrevlig, jag inbillar mig nämligen att den stackare som ringer upp är just en stackare som tvingats ta det där jobbet. Just nu förs det en debatt om hur vi ska kunna reglera den här marknaden bättre. Företagen bakom den här typen av marknadsföring verkar tro att en hårdare reglering av Nix-registret räcker. Fast jag håller nog med organisationen Sveriges Konsumenter som förespråkar att alla kontrakt ska bekräftas skriftligt av köparen innan det blir giltigt. Helt självklart tycker jag.

¤ 2.   För ett par dagar sedan poängterade jag att en "demokrati" som använder "odemokratiska" metoder för att skydda sin "demokrati" faktiskt inte är en riktig demokrati. Man skyddar ju inte demokratin utan bara sig själv. Ett mycket tydligt exempel på detta är staten Israel. Staten Israel har rätt att skydda sin demokrati och sin säkerhet. Men, för att kunna kalla sig demokrati krävs att man använder demokratiska metoder för att skydda sig. Det är detta staten Israel INTE gör. Ockupationen av Västbanken, byggandet av judiska bosättningar på ockuperad mark och en inte rättssäker behandling av palestinier gör att man kan ifrågasätta staten Israels demokratiska principer. Man har rätt att skydda sig mot terrorister. Men, man har inte rätt att ockuperade andra staters territorium för att skydda sitt eget territorium. Man har inte rätt att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och samtidigt fördriva den befolkning som redan bor där. Det är därför det är helt rätt att kritisera den israeliska politiken. Det är något som det idag mycket extrema israeliska styret under Benjamin Netanyahu måste acceptera. Det handlar inte om någon "Israelfientlig" politik, det handlar om att värna demokratin - både för israeler och palestinier.

Storkpar
¤ 3.   Nu har jag inget körkort. Jag har alltså valt att leva utan bil. Det går bra! Alla skulle naturligtvis inte kunna göra det, men många fler än i dag. Att jag inte har körkort innebär naturligtvis att jag inte heller har lärt mig trafikreglerna på samma sätt som de flesta, i varje fall borde, har lärt sig trafikreglerna. Fast det är så att jag har börjat fundera på om det jag lärt mig har varit fel. Jag har INTE lärt mig rätt. Jag måste helt enkelt ha missförstått ett par saker. Det gäller dels dom här runda gula skyltarna med en röd ytterbård och med siffror i svart i mitten. Det kan stå "30", "40", "50" och "70" osv. Jag har alltid trott att den innebar en uppgift om vilken som är den högsta tillåtna hastigheten. Men, om man studerar hur bilister som ju lärt sig trafikreglerna för att kunna få körkort kör så verkar det istället betyda att det är minimihastigheten som anges. Gäller det då även cyklister att om där det står "30" så måste jag cykla i minst 30 km/tim? Har jag missförstått reglerna. En annan sak jag börjat fundera över är dom här små röda lamporna som alla bilar har i hörnorna på bilen. Jag har alltid trott att syftet med dom här blinkande lamporna är ett sätt för en bilförare att berätta att "nu ska jag snart svänga vänster" t.ex. Istället verkar det vara så att dom här blinkande lamporna är någon sorts funktion som är kopplad till ratten. När jag svänger på ratten åt höger så börjar lamporna på höger sida blinka, och om jag svänger ratten till vänster så börjar lamporna på vänster sidan blinka. Jag kan inte riktigt förstå varför eftersom jag ju ser att bilen svänger så lamporna fyller ingen funktion. Men, det är kanske för att det ser så snyggt ut med blinkande röda lampor? Många bilar verkar dessutom ha fel på den här funktionen för lamporna blinkar aldrig. Hur som helst verkar det vara ännu en sak som jag missförstått. Ibland känns det lite udda att inte ha körkort eftersom man så lätt har missförstått regler.

¤ 4.   Att läsa olika debattartiklar är alltid spännande. I Svenska Dagbladet drar just nu arbetsgivarorganisationen Almegas vd Anna-Karin Hatt ut till kamp mot facket SEKO i den konflikt som är på gång. Anna-Karin Hatt skriver: - "Men är det verkligen rimligt att det märke som industrin förhandlat fram respekteras av alla andra fackliga organisationer, men inte av Seko?" Det är en åsikt från Anna-Karin Hatt som jag hade respekterat om hon samtidigt hade påpekat att även näringslivets vd-löner och motsvarande också kommer att hålla sig inom det "Industriavtal" som förhandlats fram. Det vill säga att VD:ar, styrelseledamöter osv inom det svenska näringslivet inte heller kommer att få ut mer än 6,5% i ersättningsökningar under de kommande 3 åren. Vad säger du Anna-Karin? Kommer det ett nytt debattinlägg om ett par dagar med det kravet? Kanske till och med ett löfte från dig att du lovar att under de tre kommande åren inte få din ersättning höjd med mer än 6,5% totalt? Ställer du upp? Det är intressant att det är just de två näringslivsorganisationerna Almega och Visita som styrs av gamla borgerliga politiker som är just de mest militanta. Visitas ordförande är Maud Olofsson. Ni minns den där centerpartiledaren som är den dyraste minister vi någonsin haft i vårt land. Vattenfalls köp av Nuon och tysk kolkraft och Postens samgående med danska Posten (Postnord ni vet) är de sämsta affärerna som vårt stolta land någonsin gjort. Dåvarande Näringsministern Maud Olofsson har kostat varje svensk många tusenlappar. Almegas VD Anna-Karin Hatt är en annan centerpartistisk minister. Dom där 6,5 procenten gäller inte alla. Dom gäller verkligen inte alla.

¤ 5.   Det blev bara fyra egentliga tyckerier. Bilden ovan på ett storkpar har inget med texten att göra. Men jag plåtade bilden i dag på eftermiddagen när jag var ute på en liten cykeltur i den skånska blåsten så jag tänkte att jag kan väl få glädja er alla med den som kompensation för allt det andra tråkiga gnället.

Inga kommentarer: