söndag 14 maj 2017

IT-säkerhet finns inte

» Ta't försiktigt

Stora delar av vår värld har utsatts för en allvarlig attack. Sjukhus i Storbritannien har fått stänga, företag runt om i världen har fått sin produktion stoppad och på många andra sätt har världen insett hur sårbara vi är. Europol räknar med att kanske 200.000 användare runt om på vårt klot har blivit angripna av ett virus som ursprungligen kan spåras till amerikanska NSA som sedan i sin tur blivit hackade och fått sin information stulen. Som jag har förstått har nätverket bakom attacken krävt att man ska betala en lösen för att kunna få sin dator upplåst. Det handlar alltså om ren utpressning för att tjäna pengar. Vad som händer på måndag när verksamhet på allvar drar igång igen efter helgen kan vi verkligen undra.

Bildskärmen
Det är den här typen av "hot" mot vår säkerhet som jag upplever som det största hotet mot vår civilisation. Vad händer den dag någon form av datorvirus slår ut elproduktion? Slår ut säkerheten på ett kärnkraftverk? Slår ut trafikledning på en flygplats? Hur är det med "andra makters" möjlighet att påverka val i demokratier och beslutsfattande i andra stater? Är det någon som tror att Ryssland är ensamma om att syssla med detta? USA har ju t.ex. fått be om ursäkt till Tyskland för "avlyssning". Det här sysslar alla stormakter med. Vad tror ni att Nordkoreas ledare gör den dag man lyckas avslöja amerikanska IT-attacker mot Nordkorea? För ingen ska inbilla mig att man INTE sysslar med detta.

Men vi som privatpersoner kan inte göra så mycket åt detta. Fast även vi är ständigt utsatta. Allt mer av vårt privatliv, våra ekonomiska transaktioner och vår säkerhet överlåts åt uppkopplade apparater. Du öppnar ytterdörren med mobilen, drar upp rullgardinerna med mobilen, sköter alla våra ekonomiska transaktioner med mobil och dator. Är det verkligen någon som inbillar sig att det här är säkert? Stulna identiteter har blivit ett allt större bekymmer. Jag börjar bli gammal och omodern. Jag vägrar att göra mig beroende av mobilen.

Men, vi måste ALLA faktiskt tänka mer på vår säkerhet. Jag har ju i tidigare bloggposter (senast i går) berättat om all smörja som trillar in i mejllådan. Jag slänger säkert ett 20-tal skräpmejl varje dag. En del är bara ren oönskad reklam. Andra är försök att samla in fungerande e-postadresser för nya attacker. Andra är försök att lura mig så att dom ska komma över uppgifter som gör att dom kan tömma mitt bankkonto. Medan andra naturligtvis innehåller olika former av virus som jag riskerar att få installerat på min datorn om jag t.ex. skulle klicka för att öppna en bilaga som "ser spännande ut". Men, jag har lärt mig (hoppas jag) att allt som låter för spännande och allt för förmånligt för att vara sant inte är sant. En bilaga till ett mejl som kommer från någon jag inte känner, en bilaga som jag inte bett om eller en bilaga som på annat sätt ser skum ut SKA INTE öppnas. Jag hoppas att jag klarar mig genom den försiktigheten. Kombinerat med installerat säkerhetsprogram hoppas jag att hålla mig säker.

Fast fortfarande är jag övertygad om att det är den här typen av hot som är verkliga. Vi kommer inte att invaderas av ryska trupper eller liknande. Men IT-attacker som slår ut vital säkerhet eller bara vårt eget bankkonto är ett reellt hot. Dessa kan komma från allt från främmande makt till kriminella nätverk eller helt enkelt bara leklystna idioter.

Bilden föreställer min datorskärm. Jag "hatar" utseendet på Windows 10! Bara för att jag måste ha någon form av illustration.

Inga kommentarer: