onsdag 19 april 2017

Spridda tankar

» Blandade tyckerier mitt i veckan

¤ 1.   SVT och Novus presenterar sin väljarundersökning för april i dag. Denna visar inte på något annat än vad tidigare gjort. Vinnare är Socialdemokraterna på 28,2% (+1,5) och förlorare är Moderaterna där AKB (Andra Kan Bättre) befäster sin ställning som årets partiledarfiasko då M får 16,4% (-1,6). För övriga ligger det ganska stilla. Ett leende kan kanske ses hos Centern med 12,6% (+0,4), Vänsterpartiet med 7,4% (+0,3) och kanske också ett ansträngt sådant hos Kristdemokraterna på 3,4% (+0,2) - det går i varje fall åt "rätt" håll. Lite hängande mungipor finns nog hos Miljöpartiet på 4,2% (-0,4) och Liberalerna på 5,2% (-0,7). Sverigedumokraterna gläds nog åt att dom befäster sin ställning som näst störst med 19.0% (-0,2). Fast egentligen ska man nog inte glädjas så mycket eftersom det sedan länge står stilla i opinionen. Min teori är att SD helt enkelt har lockat till sig alla presumtiva väljare. Övriga tycker ytterst illa om Sverigedumokraterna. Vad händer efter valet? Uppriktigt sagt är jag orolig för ytterligare 4 år där en minoritetsregering ska vara beroende av att antingen få stöd från Sverigedumokraterna, tvingas förhandla med den seriösa oppositionen eller förlora i Riksdagen. Vad krävs för att de Rödgröna, som trots allt leder över den borgerliga Högeralliansen (om man nu kan prata om någon allians längre) ska få en majoritet i Riksdagen? Jag räknade på att KD åker ut med de siffror den här undersökningen ger. FI och övriga får precis som i denna undersökningen 3,6%. I så fall krävs att 6,7 procentenheter går från Höger till Vänster. Räknat på samma sätt enligt den Sifo som jag skrev om i helgen så krävs det då 6,1 procentenheter. Faktiskt inte omöjligt (fast tyvärr inte troligt) på nästan ett och ett halvt år. Min teori om tre nya block efter valet står fast.

¤ 2.   Att Sverigedumokraterna allt mer utvecklas till att bli ett rent borgerligt parti med rasism som specialitet blir allt mer uppenbart. Partiet byter allt oftare åsikt i olika frågor - ofta efter att ha bjudits på middag av Näringslivets lobbyinggrupper. Senaste exemplet på detta är att SD nu bestämt sig för att rösta med de borgerliga i frågan om att förbjuda att den med en privat sjukvårdsförsäkring ska kunna gå före i sjukvårdskön. Enligt SD och dom andra borgerliga partierna ska alltså den vars arbetsgivare vill betala kunna smita före i vårdkön. Vård ska alltså inte ges baserat på behov utan baserat på pengar. Bra tänkt Jimmie! Fortsätter du så här ett litet tag blir du nog insläppt på allvar i den borgerliga gemenskapen. Fast du ska nog sluta hävda att du står på de små's sida i samhället.

¤ 3.   För övrigt kan vi nu konstatera att även Anna Kinberg Batra nu snubblat på populismens tröskel och säger sig vara positiv till fotboja på de som får avslag på sin ansökan om asyl eller uppehållstillstånd. Det är en enkel och populistisk lösning som inte betyder ett dugg utan bara kostar pengar. Som många som begriper det här har förklarat så är en fotboja något som är mycket lätt att ta av. För den som inte har för avsikt att hålla sig undan så fyller fotbojan ingen funktion. För den som vill hålla sig undan är det bara att ta av sig fotbojan igen och fortsätta hålla sig undan. Misstänker man att någon har för avsikt att hålla sig undan så är det faktiskt förvarsplacering som gäller (eller i allvarliga fall häktet). Det finns 5 Förvar i Sverige som är i drift. Samtidigt pågår det projektering av ytterligare platser. Men dom skapar man inte på en vecka. Bland annat pågår det projektering av ytterligare två avdelning förutom de två avdelningar som redan finns vid Förvaret I Åstorp (där jag alltså jobbat de sista fem åren). Hur det går vet jag inte eftersom jag gått i pension nyligen. Fotboja är tramserier och populism från politiker som känner att dom måste säga något men inte gitter ta reda på fakta först. AKB betyder Andra Kan Bättre.

¤ 4.   Jag tyckte ju till om den påstått socialdemokratiska debattören Widar Andersson för några dagar sedan. Nu har han, som f.d. ordförande i Friskolornas Riksförbund, tillsammans med två andra f.d. ordförande skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter om just Friskolorna. Vännerna är Kjell-Olof Feldt och Nils Lundgren (Junilistan ni minns). Det hela är naturligtvis ett försvar för att privata skattefinansierade skolor ska få fortsätta dela ut vinsten till ägarna utan begränsning. Att inget annat land i hela världen tillåter detta glömmer man att berätta. Det finns anledningar till att alla andra länder ser problemen och säger stopp. Som sagt tidigare, Widar Andersson kan inte vara socialdemokrat!

¤ 5.   Slutligen noterar vi att någon tydligen fyller ett år i dag. En händelse så viktig att SVT, Expressen, Aftonbladet och många andra måste berätta detta. Själv tycker jag mest synd om den stackars Alexander som inte kan få lov att växa upp som ett vanligt barn utan regelbundet ska visas upp för media. För övrigt kan vi notera att Victoria tydligen är i Japan på besök. Hon har, hör och häpna, faktiskt köpt souvenirer till barnen Estelle och Oscar! Jo, det är sant! I varje fall berättar Expressen detta. Tänk sådana underbara och omtänksamma föräldrar som köper med sig souvenirer till barnen. Fast det är klart, hon behövde inte köpa några, hon fick som mutor. Jag undrar om den typen av mutor doftar kungligt.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag,
inte samlag

Inga kommentarer: