söndag 9 april 2017

Såpbubblans dag

» Vad är terrorism?

Enligt Nationalencyklopedin är terrorism:

- "Våldshandlingar som är politiskt betingade och syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas."

Aftonbladets Lena Mellin däremot definierar tydligen terrorism som: "Mord utförda av muslimer."

Jag kan i varje fall inte tolka på annat sätt hennes rader i dagens Aftonbladet där hon under rubriken: - "Landets första fullt utförda terrorbrott" kommenterar attacken i Stockholm. Lite längre ner i sin artikel skriver hon: - "Det förra försöket gjordes av Taimour Abdulawahabs vars försök att spränga sig själv i luften misslyckades 2010." Det gemensamma med dessa händelser är alltså att dom helt uppenbart utförts av muslimer.

Det som annars brukar betecknas som det första terrordådet i Sverige var attacken i Malmö mot fartyget Amalthea 1908. På båten som tjänstgjorde som logementsfartyg bodde ett antal engelska strejkbrytare i samband med en stor hamnarbetarstrejk. En person dog och 23 skadades när båten sprängdes. Några arbetslösa ungsocialister var skyldiga till dådet. Alltså inte muslimer, så det räknas inte enligt Lena Mellin.

1940 sprängdes den kommunistiska tidningen Norrskensflammans tidningshus i Luleå i luften. Fem personer dödades varav två barn. Skyldiga till attentatet visade sig vara Luleås stadsfiskal, fyra officerare, en värnpliktig samt en anställd på konkurrenten, högertidningen Norrbottens-Kuriren. Men enligt Lena Mellin är detta inte heller ett terrorattentat eftersom det inte var några muslimer som utförde attentatet.

I oktober 2015 trängde sig Anton Lundin Pettersson, styrkt av att ha läst tal av Adolf Hitler på nätet, in på Kronans skola i Trollhättan. Beväpnad med svärd och knivar attackerade han uteslutande barn med invandrarursprung. Totalt dog 3 personer förutom han själv vid attacken som hade klart rasistiska och politiska skäl. Fast han var inte muslim så enligt Lena Mellin så är detta inte terrorism utan något annat.

I början av 90-talet sköt John Ausonius (känd som Lasermannen) sammanlagt 12 personer (varav en dog). Alla hade den gemensamma nämnaren att dom hade mörkt hår eller mörk hy. Han hatade helt enkelt invandrare. 2012 dömdes Peter Mangs för att under 2009 och 2010 dödat 2 personer och försökt döda 8 personer. Han sköt i huvudsak svarta, muslimska och romska Malmöbor. Fast det här kan ju inte heller definieras som terrorism eftersom det inte var en muslim som sköt utan bara muslimer som sköts.

Jag skulle nog vilja säga att Lena Mellin i Aftonbladet antingen inte tänker längre än näsan räcker och till och med har ett sämre minne än vad er bloggare har eller också har hon sin egen tolkning av vad terrorism är. En tolkning som innebär att terrorism är våldsbrott som utförs av muslimer. Jag tror faktiskt att Lena Mellin helt enkelt har haft lite för bråttom och inte tänkt efter.

Älska dina medmänniskor

Älska dina medmänniskor

Älska dina medmänniskor

Inga kommentarer: