lördag 8 april 2017

Romernas nationaldag

» Visa solidaritet

Älska din nästa
Vad skriver man en dag som den här? Att ytterligare kommentera gårdagens "terrordåd" i Stockholm känns faktiskt lite futtigt. Allt har, tycker jag, redan sagts. Om jag ska vara uppriktig så har nästan för mycket sagts. I varje fall om man följer nyhetsrapporteringen så känns det som om TV osv nästan sänder för att man måste. Men innehållet är ett ständigt upprepande av samma sak samt spekulerande utan så stor förankring med verkligheten. För övrigt tycker jag faktiskt att svenskar i allmänhet och uppenbarligen stockholmarna i synnerhet har reagerat på ett föredömligt sätt. Vi som bor i vårt land har visat att vi inte bara är egoister. Det är ju av vikt att visa att vi tänker fortsätta vårt liv. Precis som tre döda och många skadade i en bussolycka för några dagar sedan innebär att vi kanske förändrar tillsynen av våra bussar men vi kan inte sluta åka buss så innebär fyra döda och många skadade i ett "terrordåd" i Stockholm några dagar senare att vi fortsätter våra liv även om det kanske införs förändringar för att förbättra säkerhet. För övrigt kan vi notera att IS fortfarande inte tagit på sig morden. Något som man brukar vara snabba med att göra oberoende av hur inblandade man varit.

Romernas flagga
I dag den 8 april är det Romernas nationaldag. En dag som bland annat ägnats åt att hedra offren för gårdagens händelse i Stockholm. Romer är en grupp som det fortfarande inom stora grupper är fritt fram att förfölja. Vad som ofta glöms bort (förträngs...) är det faktum att nazismens Förintelsen inte bara handlade om ett systematiskt massmord på judar. Andra grupper, t.ex. romer, mördades också systematiskt. Kanske så många som 1,5 miljoner romer mördades under Förintelsen. Och förföljelsen av romerna har fortsatt. I flera medlemsländer i EU (som t.ex. Rumänien) betraktas fortfarande romer som mindre värda. Det är dags för ALLA civiliserade människor att visa att vi är civiliserade. Dvs att visa att ALLA människor är lika mycket värda, har samma rättigheter och samma skyldigheter och ska behandlas på samma sätt. Det kvittar om det är judar eller romer, om det är kristna eller muslimer, om det är homosexuella eller bisexuella, om det är handikappade eller sjuka. Vi är alla lika mycket värda och ska behandlas på samma sätt och ges samma möjligheter och rättigheter. Det är faktiskt dags att visa att vi är civiliserade människor.

Nordea
Dagens lästips blir Andreas Cervenkas krönika i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga om bankernas protester mot en höjning av den så kallade resolutionsavgiften. Nordea har ju till och med hotat att flytta hela Nordeas huvudkontor från Sverige. Något som fick finansminister Magdalena Andersson att utbrista i ett "gör ni det!". Det innebär nämligen att Sverige slipper träda in när Nordea nästa gång får problem. Det är nämligen det som resolutionsavgiften handlar om. Om storbankerna får problem tvingas nämligen skattebetalarna träda in för att rädda eftersom alternativet är ännu dyrare. Det bekymret slipper Sverige om Nordea flyttar. Så naturligtvis kommer inte Nordea att flytta. Det kostar för mycket för Nordea i försämrat förtroende hos kunderna och förlorade kunder. Eller som Andreas Cervenka avslutar sin krönika: - "Om Nordea gör allvar av sitt flytthot skulle banken spara miljarder och samtidigt effektivt sabotera Sveriges möjligheter att skydda samhället vid nästa kris. Men kanske glömmer Nordeacheferna en sak: vad händer då med bankens redan rekordlåga förtroende hos de svenska kunderna? Faran är förstås att de skingras snabbare än en flock änder. Och till skillnad från på jaktpasset riskerar till och med en så skicklig skytt som Björn Wahlroos att stå ganska handfallen."

Det Andreas Cervenka hänvisar till är det faktum att i samband med en artikel nyligen i Dagens Industri om företaget Holmens andjakter som just nu utreds som mutor så framkommer det att Nordeas ordförande Björn Wahlroos har som livsmål att hinna skjuta ihjäl 100.000 fåglar. Han har "klarat av" 90.000 än så länge. Ännu ett mål för Nordeas ordförande Björn Wahlroos. 100.000 dödades fåglar och att pengarna ska föras över från de 80% idioterna bland bankens kunder till de 20% som passar Björn Wahlroos livssyn. "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det." Som sagt, jag skäms över att vara kund i Nordea!

Inga kommentarer: