måndag 17 april 2017

Påsken är slut

» Det är farligt att leva

Det är väl något vi kan vara eniga om. Den största risken med att leva är att man med största sannolikhet kommer att dö! Vad man däremot ska fundera över är i vilken utsträckning vi ska låta denna risk styra våra liv. Jag är nämligen fullt övertygad om att vi värderar farorna mycket olika. Många går omkring och är livrädda för händelser som är mycket osannolika medan vi däremot inte funderar över det som verkligen innebär en risk.

Vad är det då som får mig till att ha så här djupa funderingar? Jo, den utlösande faktorn är när jag läser om en olycka i Portugal. Närmare bestämt i Cascais. Det som hände var att ett mindre privatflygplan (registrerat i Schweiz) exploderade i luften och störtar rakt ner på en parkeringsplats utanför ett Lidl-varuhus. Rakt på en lastbil där föraren som sitter i hytten dödas. Dessutom dog de fyra ombord på flygplanet. Vem går omkring och är rädd för att få ett störtande flygplan i huvudet?

Portugals flagga
Att jag reagerade lite när jag läste om olyckan var pga min lilla personliga koppling till det området i Portugal. I min ungdom hade jag en brevvän som bodde i Cacém utanför Lissabon. En sommar i mitten på 70-talet tog jag tåget till Portugal för att hälsa på Ilda, som hon hette. Tåg via Hamburg, Paris, Madrid och sedan till Lissabon. Bland annat minns jag att en svensk tjej som jag träffade på tåget mellan Hamburg och Paris, som bott i Paris några år, visade mig allt av intresse att se i staden på en dag. Vi anlände på morgonen till Paris. Sedan var det snabba tunnelbaneturer runt stan för att hinna se allt av intresse innan vi båda skulle åka vidare på kvällen. Tyvärr åt olika håll. Hur som helst så under en vecka hemma hos Ilda i Cacém hann jag se Cascais och Estoril förutom Lissabon. Senare har min hustru och jag många år senare återvänt och besökt Cascais.

Älska dina närmaste
Vad jag ville kom fram till är om vi värderar riskerna på ett realistiskt sätt, eller om vi går omkring och är rädda för de osannolika farorna men struntar i de mer sannolika farorna? Många går just nu omkring och är livrädda för ett nytt terrordåd samtidigt som vi inte är rädda i trafiken. Detta trots att alltså trafiken skördar många fler offer. Bara några dagar innan dådet i Stockholm dog flera ungdomar i en bussolycka. Det händer svåra trafikolyckor dagligen. Allt för många fortsätter att röka trots att det väl är det farligaste vi kan göra. Många i Malmö är livrädda får att utsättas för skottlossning. Till och med Donald Trump i USA tog upp risken för att bli skjuten i Malmö. Risken för detta i Malmö när det var som värst motsvarade risken i lugna områden i USA. I de riktigt våldsdrabbade områdena i USA ligger risken skyhögt högre. Vi är väl nästan alla i gemen oroliga för att utsättas för någon form av våldsbrott. Men verkligheten är ju faktiskt den att om man inte tillhör kriminella kretsar och håller sig nykter är risken för detta ofantligt liten.

Fast, som sagt, precis vad som helst kan hända. Man kan till och med få ett störtande flygplan i huvudet. Men det innebär inte att vi kan gå omkring och titta uppåt hela tiden av rädsla för att detta ska hända en gång till. Risken blir då mycket stor för att vi istället går rakt in i en lyktstolpe!

Mitt råd är alltså att gå inte omkring och var rädda för faror som knappt finns. Bry dig istället om dina närmaste och visa dom kärlek och uppskattning. Då ska du se att livet blir mycket trevligare. För hur du än gör, så det enda vi kan vara övertygade om är att förr eller senare dör vi faktiskt.

Inga kommentarer: