onsdag 5 april 2017

Människan är ond

» Jag blir förundrad över mänskligheten

Det finns tillfällen när man funderar över mänskligheten. Är människan en "god" eller "ond" varelse? Ibland undrar man verkligen hur det står till uppe i hjärnan hos människor. Det gäller både i smått och i stort. Jag tog på förmiddagen en löparrunda uppe på Söderåsen. Av den aktuella rundan på knappa 9 kilometer går dryga 5 km uppe i skogen på Söderåsen på olika skogsvägar. På den här sträckan passerar jag i varje fall tre ställen där människor uppenbarligen helt utan tankeförmåga har kört upp i skogen för att dumpa sina sopor. Det finns tillgång till sopstationer där man kan lämna avfall helt utan kostnad. Varför backar man då upp på en skogsväg i mörkret för att i hemlighet dumpa några sopsäckar? Vad har man i huvudet? Saknar man totalt tankeförmåga? Jag blir förundrad över mänskligheten.

Jag såg en länk som berättade att vad som troligen var en grupp ungdomar hade varit och förstört veteranjärnvägsvagnar som tillhörde Nora Veteranjärnväg. Vad tänker man om man bryter sig in och metodiskt slår sönder fönsterrutor på ett sådant sätt? Om man är ovän med någon, tycker illa om något och liknande, då förstår jag vad som försiggår i huvudet. Men när man förstör för något som man inte har något otalt med? Vilka tankar går runt i hjärnan. Jag blir förundrad över mänskligheten.

Älska din värld
I Syrien har mängder av människor dödats av giftgas i staden Khan Skeikhun. Vad har man i huvudet när man kan använda den här typen av gifter som drabbar civila människor på ett fruktansvärt grymt sätt. Sedan kvittar det vem som är den skyldiga. De flesta verkar övertygade om att det är den syriska regimen. Något som inte är den första gången i så fall. Ryssland hävdar att gifterna kom från ett lager som tillhörde rebellerna men som bombades av syriskt flyg. En förklaring som är mindre sannolik. Men oberoende av vilken förklaringen är, vad får människor att behandla andra människor på det här viset. Jag blir förundrad över mänskligheten.

I går och i dag kan vi läsa om avslöjanden om hur extrema muslimer inom muslimska organisationer i Sverige sprider helt obegripliga idéer om skillnaderna mellan män och kvinnor. Om hur kvinnor ska var helt underställda mannen. Hur kan moderna och upplysta människor acceptera att extremister sprider den här typen av tankar. Extrema religiösa tankar är oftast farligare än andra extremistiska tankar eftersom man hänvisar till högre makter och gamla skrifter som skrivits i helt andra tidsåldrar men fortfarande ska tolkas bokstavligt. Hur gör vi för att stärka de grupper som säger Nej till extremisterna? Hur kan moderna människor tänka på det här viset? Jag blir förundrad över mänskligheten.

Men, muslimska grupper är inte ensamma. Extrema religiösa grupper finns i alla religioner. Grupper som tror att dom står för den ENDA sanningen och som tycker att alla andra bara ska lyda. I dag kan vi höra om den extrema katolska sekten SSPX som driver ett undanskymt och "hemligt" kloster för att gömma undan olämpliga präster som är pedofiler eller som helt enkelt bara vägrar lyda. Samtidigt är Påven och katolska kyrkan på väg att släppa in sekten i värmen igen. Det här är ännu ett exempel på hur religiösa fanatiker är farliga för mänskligheten. Vad får människor att tro på dessa idioter? Dom må vara kristna, muslimer, hinduer eller någon annan religion eller tro. Extremister är farliga och uppenbarligen är människan ond. Jag blir förundrad över mänskligheten.

Vad gör vi för att få bättre människor? Eller är det helt så att människan är ond i sig?

Inga kommentarer: