lördag 22 april 2017

Jordens dag

» Fakta och "fakta"

Sverige, Sverige, Fosterland
Ibland läser man fakta som inte stämmer överens med vad som annars berättas. Läser man ledarsidan på Svenska Dagbladet och Dagens Industri dagligen (som er bloggare faktiskt gör) så får man mycket lätt intrycket att läget i vårt Fosterland är katastrof och att utvecklingen går mot en ännu värre katastrof. Nästan alla går omkring och är arbetslösa, och verkar nästan trivas med det eftersom dom tjänar så mycket mer på att vara arbetslös än vad dom skulle tjänat om dom jobbat. Dom som inte är lever på bidrag i form av A-kassa lever istället på andra bidrag som Sjukpenning och Förtidspension. Troligtvis eftersom dom fått en fis på tvären och då får så höga bidrag att dom skulle förlorat pengar på att börja jobba. Det går helt enkelt rakt åt h-vete för vårt älskade fosterland.

Men så ser jag EU-siffror. EU är inte bara indelad i de olika medlemsländerna. När det gäller statistik osv så är länderna i sin tur indelad i olika regioner. Utvecklingen kan ju vara väldigt olika i olika delar av ett land. Enligt EU:s statistik är sysselsättningen hög i Sverige. Av de 10 EU-regioner där sysselsättningsgraden är högst (dvs hur stor andel av befolkningen mellan 15-74 år som jobbar) så är 6 svenska regioner. Det är Stockholm, Västsverige, Småland (inkl Öland och Gotland), Sydsverige (det är Skåne och Blekinge), Östra Mellansverige och Övre Norrland. På 10-i-topp har även tre brittiska regioner och en holländsk region tagit sig in. Men som sagt sex av de 10-i-topp är olika svenska regioner. Det är istället så att det råder brist på arbetskraft på många håll inom många yrkesområden i vårt land. Kanske är det dags att sluta gnälla så väldigt. Det går bra för Sverige även om det finns problem. Men, som sagt, läser man Svenska Dagbladet och Dagens Industri (för att ta ett par exempel) så verkar det barka raka vägen åt skogen. Fakta är alltid spännande!

Fast det där med fakta, alternativ fakta, överdrivna slutsatser och rena lögner är alltid spännande. I dag demonstrerade människor runt om i världen för forskningsgrundad vetenskap och i protest mot det som kommit att kallas "alternativ fakta". March for science hölls i Sverige bland annat i Stockholm, Göteborg, Luleå, Umeå och Uppsala. Främst som en protest mot all den "fake news" som sprids. Eller som Vita Huset i USA kallar det "alternative facts" när man inte vill erkänna att man ljuger. Det har ju gått så långt med spridandet av lögner att många tidningar slopade aprilskämt i år. Det finns redan så mycket lögner!

Det finns alltså anledning att ifrågasätta de "fakta" vi översköljs av. Läs kritiskt! Fundera över vem som påstår något och vilket uppsåt det kan finnas med att sprida en uppgift. Låter det rimligt? Tro inte på allt!

Inga kommentarer: