måndag 10 april 2017

En ny vecka...

» Lättare sagt än gjort

Det börjar nu klarna allt mer hur det gick till när Rakhmat Akilov från Uzbekistan gjorde sin terrorattack. Nu börjar istället debatten komma igång om hur det kunde gå som det gjorde. Det börjar också dyka upp en diskussion om hur det kunde komma sig att Rakhmat Akilov inte hade utvisats trots att han för några månader sedan fått avslag på sitt överklagande av avslaget på sin ansökan om uppehållstillstånd. På många håll verkar det framställas som om det är en lätt fråga. Till exempel Britta Svensson i Expressen som verkar tro att det bara är för Polisen att hämta alla som ska utvisas eller avvisas och sedan sätta dom på ett flygplan.

En blomstrande polisbil
Det uppskattas att det finns kanske drygt 12.000 asylsökande som är kvar i Sverige trots att dom fått avslag och skulle återvänt. En del kommentatorer (och politiker...) verkar tro att det för Polisen bara är att hämta dom det gäller och sätta dom på ett flygplan hem. Men att Polisen inte bryr sig om det hela pga någon sorts nonchalans. Men, det är verkligen att göra det enkelt för sig.

För det första är det nog så att en del av de som fått avslag och som Polisen ska hitta i verkligheten inte finns kvar. Några har åkt till något annat land. Andra har faktiskt åkt hem, men inte berättat detta. För övrigt tycker jag faktiskt att Polisen ska prioritera att jaga riktiga brottslingar istället för helt oskyldiga tanter och farbröder som inte har gjort något brottsligt mer än att dom inte anser sig våga åka hem. Antalet personer som befinner sig i liknande situation som Rakhmat Akilov, och alltså är en fara, är inte många.

Sedan verkar man bland de som är snabba att kommentera det hela tro att det väl inte kan vara något problem att utvisa människor. Man verkar tro att det bara är att sätta dom på flygplanet hem. Men, så enkelt är det inte heller! Flygbolaget släpper helt enkelt inte ombord en passagerare som inte har tillräckligt med ID-handlingar. Man släpper inte ombord en resenär som man inte är helt säkra på kommer att släppas in i landet när han kommer fram. Det finns en del länder som helt enkelt vägrar att släppa in sina egna medborgare om dom inte uttryckligen vill återvända. Andra släpps inte in eftersom man helt enkelt inte vill ha tillbaka dom. Alla har inte ordentliga ID-handlingar. Det kan ta lång tid att ordna allt detta. Finns det 12.000 som inte frivilligt vill åka tillbaka kräver det enorma resurser i form av Polisresurser, Förvarsplatser och Migrationsverksresurser. Är det detta vi ska prioritera när pengarna inte räcker till sjukvård, skola och verklig brottsbekämpning?

Som jag säkert sagt tidigare har jag alltså jobbat mer än 5 år på ett av Migrationsverkets Förvar. Jag har alltså träffat många av dessa som ska utvisas. Det händer att människor sitter inlåsta i 12 månader eftersom det tar tid att få fram alla handlingar som behövs. Det kanske inte ens går på ett år. Alla länder har inte en Folkbokföring som vi. Många har kanske levt i flyktingläger i många år. Många vill helt enkelt inte återvända (dom kanske inte vågar återvända) och hjälper alltså inte till. Jag har under dessa åren träffat människor som jag är glad för att dom inte är kvar i Sverige. Men jag har också träffat människor där jag skäms öronen av mig för att ett civiliserat land som Sverige behandlar dessa människor på det viset vi gör.

En intressant fråga som vi kanske också ska fundera på är om Rakhmat Akilov borde ha utvisats innan han hann utföra sin terrorattack. Eller kan det vara så att han gjorde sin attack just därför att han ansåg sig ha behandlats illa eftersom man från Migrationsverket beslutade sig för att inte anse att han gjort sin historia tillräckligt trovärdig och därför skulle tvingas åka tillbaka till Uzbekistan. Jag har naturligtvis ingen aning om han ljög, överdrev eller helt enkelt bara inte kunde bevisa den sanna historien. Allt förekommer!

Kort sagt. Alldeles för många kommentatorer och politiker verkar tro att det är mycket enklare än vad det är.

Inga kommentarer: