tisdag 28 mars 2017

Vart är vi på väg?

» Sveriges farligaste pajasparti

Jag har försökt att inte skriva så mycket om Sverigedumokraterna. För dom är nästan all publicitet god publicitet. Det känns nästan som om det kvittar hur mycket en representant för SD trampar i klaveret, så är det positivt för SD. Att Sverige aldrig tidigare har upplevt att en så stor andel av ett partis riksdagsledamöter hamnat i klammeri med rättvisan verkar inte ha någon betydelse. Att representanter för partiet mer eller mindre dagligen avslöjats med att ha spridit lögner på nätet har ingen betydelse för partiets supportrar. Att svensk politik aldrig tidigare upplevt ett parti som tvingats slänga ut så många representanter har ingen betydelse. Att vi aldrig har upplevt ett parti som har haft så många medlemmar som hoppat av har ingen betydelse för supportrarnas förtroende. För Sverigedumokraterna rinner skandaler av som om inget hänt.

Älska din granne
Låt oss ta Hässleholm. En kommun i norra Skåne. Här upplevde partiet för inte så länge sedan sin kanske största politiska triumf inom kommunpolitiken. Som en fristående del av den moderata frierikampanjen till Sverigedumokraterna valde M med en del allierade (Liberalerna och Kristdemokraterna bland annat) att tillsammans med Sverigedumokraterna avsätta det S-ledda styret (som var allierade med Centern) och ersätta det med ett M-styre med stöd av främst just Sverigedumokraterna. Som tack för stödet valdes sverigedumokraten Ulf Erlandsson till kommunalråd och vice ordförande. Det tog dock bara några dagar så kunde bland annat SVT avslöja hur Ulf Erlandsson fått ut mer än 180.000 kronor för mycket från kommunen efter att ha lämnat felaktiga uppgifter om inkomstförluster vid kommunala uppdrag. Ulf Erlandsson ville dock inte betala tillbaka. Sedan kunde Expo avslöja hur Ulf Erlandsson aktivt spridit grovt rasistiska lögner på nätet. Det tog inte lång tid förrän SD-regionalt kom fram till att det nog var för bra. Ulf Erlandsson uppmanades att avgå innan han knappt hunnit börja jobba. Till slut tvingades han avgå. Vid kommunfullmäktige sammanträdet i Hässleholm i går blev det rena strömavhoppen från andra SD-ledamöter. Sammanlagt ytterligare 6 ledamöter lämnade in sin avskedsansökan. Den Sverigedumokratiska triumfen förvandlades på några veckor till ett stort dunderfiasko. Tror ni att sådana här klavertramp har någon betydelse för de inbitna SD-supportrarna? Nä!

Fast det är klart. Även om SD leder överlägset så finns det avhopp på andra håll också. I Malmö har moderaten Patrick Reslow valt av hoppa av efter en infekterad intern konflikt. Moderater är också ganska duktiga på att bråka. Vi har ju haft en rejäl intern konflikt här i Åstorp också.

Vi kan fortsätta med moderater. Hanif Bali är en moderat riksdagsman med en äkta moderat syn på sociala förmåner. Han tycker att det ska vara skamligt att få stöd från samhället. Han menar att det borde vara så skämmigt att t.ex. söka bostadsbidrag att människor därför låter bli att söka. Jag vet inte om han tycker att man också borde tvingas gå omkring med en skämsstrut om man får bidrag? Hur som helst fick Hanif Bali en hel del kritik för sina synpunkter. En del riktigt grova rasistiska påhopp med hänvisning till hans utländska bakgrund. - "Lögner är fint när det sker från vänster - och slutar i nackskott" var hans kommentar på Twitter. Det var ju naturligtvis från vänster som övergreppen kom enligt Hanif Balis spontana reaktion. När bland annat Aktuellt Fokus granskade det hela så visade det sig som väl alla andra hade begripit att de rasistiska angreppen naturligtvis nästan uteslutande kom från sverigedumokrater. Men Hanif Bali är nog en äkta moderat och är mer rädd för vänstern än extremhögern så då blev det så här.

Inga kommentarer: